Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na obete leteckého nešťastia


Pietna spomienka na obete leteckého nešťastia
Preletom stíhačiek vzdušných síl MiG-29 nad miestom leteckého nešťastia v Lome nad Rimavicou, v časti Poľanská sa v piatok, 8. júla začala pietna spomienka pri príležitosti 60. výročia leteckej tragédie, pri ktorej zahynulo dvadsaťjeden dôstojníkov Československej armády.

Pietne podujatie zorganizované obcou Lom nad Rimavicou v spolupráci s Ministerstvom obrany SR otvoril kronikár obce Mgr. Ľudovít Kubiš, ktorý prítomným pripomenul tragické udalosti osudného dňa.

Podľa odtajnených spisov 3. júla 1956 neďaleko obce Lom nad Rimavicou vojenské lietadlo americkej výroby D-47 vletelo  do silnej búrky, ktorá poškodila krídla a výškové kormidlo. Lietadlo sa stalo neovládateľné a po krátkej chvíli sa zrútilo k zemi. Pri tejto tragédii vyhaslo dvadsaťjeden ľudských životov.

K pamätníku venovanému tragicky padlým vojakom jednej z najväčších povojnových leteckých katastrof v Československu prišli vzdať hold a úctu predstavitelia Ministerstva obrany SR, Vojenskej kancelárie prezidenta SR, Čestnej stráže prezidenta SR, zástupcovia miestnej samosprávy, okolitých miest a obcí, obyvatelia obce, ako aj rodinní príbuzní obetí leteckého nešťastia.

Po pietnom akte kladenia vencov pokračovalo pietne zhromaždenie svätou omšou, ktorú celebroval vojenský ordinár Mons. Fratnišek Rábek. 
 
Dôstojnú spomienku na obete leteckej tragédie v Lome nad Rimavicou zabezpečili položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.

Pietna spomienka na obete leteckého nešťastiaPietna spomienka na obete leteckého nešťastiaPietna spomienka na obete leteckého nešťastiaPietna spomienka na obete leteckého nešťastiaPietna spomienka na obete leteckého nešťastiaPietna spomienka na obete leteckého nešťastia

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 09.07.2016
Čítanosť: 3051
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share