Preskocit navigáciu

O útvare


Útvar čestnej stráže plní špecifické a jedinečné úlohy spomedzi ostatných útvarov ozbrojených síl SR. Je v drvivej väčšine prípadov prvým útvarom, s ktorého príslušníkmi sa významné svetové osobnosti politického a spoločenského života stretávajú tesne pred prijatím u hlavy štátu.
 
Dominantnou úlohou útvaru Čestnej stráže prezidenta SR je vzorná reprezentácia prezidenta Slovenskej republiky, Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl. Prostredníctvom ČS PSR si zahraniční predstavitelia vytvárajú svoj prvý dojem a obraz o Slovenskej republike a o jej ozbrojených silách. 
Hlavné úlohy Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky:
  • vykonáva čestné stráženie sídla prezidenta Slovenskej republiky a hostí prezidenta Slovenskej republiky v jeho sídle,
  • organizuje a vykonáva vojenské pocty, najmä pri oficiálnych návštevách predstaviteľov iných štátov a pri prijímaní vedúcich diplomatických misií prezidentom Slovenskej republiky,
  • v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu plní úlohy ochrany prezidenta Slovenskej republiky a obrany jeho sídla.

Príslušníci útvaru spĺňať jedinečné požiadavky, disponovať špecifickými osobnostnými a fyzickými predpokladmi nevyhnutnými na výkon funkcie, ako sú lojálnosť, spoľahlivosť, zodpovednosť, dôslednosť, flexibilita, odolnosť voči fyzickej a psychickej záťaži. Charakteristickou črtou príslušníka ČS PSR je profesionalita, odbornosť, silne vyvinuté národné cítenie, vnútorné presvedčenie, hrdosť a vernosť Slovenskej republike.

Ilustračné odkazy:
Bulletin o Čestnej stráži prezidenta SR
www.youtube.com/watch - Video s príslušníkom útvaru.


Skočiť na menu


Share