Preskocit navigáciu

Spomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika


Spomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika
V utorok 5. mája sa na Námestí sv. Rozálie v Ivanke pri Dunaji uskutočnila pietna spomienka, ktorou si široká verejnosť, najvyšší vojenskí a politickí predstavitelia pripomenuli 96. výročie tragického úmrtia astronóma, politika, generála francúzskej armády, zakladateľa československého štátu a prvého československého ministra vojny Milana Rastislava Štefánika.

V úvode podujatia sa pietnemu zhromaždeniu prihovoril starosta obce Ivanka pri Dunaji pán Ivan Schreiner, ktorý privítal vzácnych hostí a oboznámil ich s programom pietneho podujatia.

Prvým bodom spomienkovej udalosti bolo kladenie kytíc k buste generála Milana Rastislava Štefánika, po ktorom pietne podujatie pokračovalo národnou vlastivednou pochôdzkou žiakov základných a stredných škôl k mohyle slovenského velikána.

Pokloniť sa, vzdať hold a úctu pamiatke významnej osobnosti novodobých dejín prišiel k Mohyle Milana Rastislava Štefánika štátny tajomník Ministerstva obrany SR pán Miloš Koterec, 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš, predstavitelia Vojenskej kancelárie prezidenta SR, predstavitelia diplomatických zborov Francúzska a Talianska, predstavitelia európskych, regionálnych a miestnych samospráv, predstavitelia Matice slovenskej, vojenskí veteráni, obyvatelia obce, ako aj široká verejnosť.

Dôstojnú spomienku na generála Milana Rastislava Štefánika zabezpečili položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.

Spomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 96. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 06.05.2015
Čítanosť: 4735
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share