Preskocit navigáciu

Výcvik príslušníkov útvaru na Lešti


Výcvik príslušníkov útvaru na Lešti
Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky to nie sú iba vojaci nehybne strážiaci Prezidentský palác. Okrem výkonu čestného stráženia sídla prezidenta SR participujú aj na organizovaní výkonu vojenských pôct a ochrane hlavy štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

V dôsledku zabezpečenia úloh súvisiacich s fyzickou a objektovou bezpečnosťou prezidenta SR sa v dňoch 2. - 6. júna uskutočnil v priestoroch Centra výcviku Lešť sústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych ČS PSR.

Takticko-poradové cvičenie pod vedením nadrotmajstra Vojtecha Németa a rotného Jozefa Talpaša absolvovalo tridsaťštyri príslušníkov útvaru. Hlavným cieľom intenzívneho päťdňového výcviku bolo precvičiť a zdokonaliť činnosť ostreľovačov a ich pozorovateľov počas bojovej činnosti s využitím taktického simulátora MILES 2000. Počas cvičenia si vojaci preverili svoje reakcie pri kontakte s nepriateľom, priblížili, pozorovali a eliminovali nepriateľa v budove i zastavanej oblasti, pripravili pasce, uskutočnili prepad kolóny vozidiel.

V polovici výcvikového obdobia zavítal medzi cvičiacich vojakov náčelník štábu podplukovník Branislav Vavrinec a veliaci poddôstojník útvaru štábny nadrotmajster Ján Štefan. Náčelník štábu sa počas návštevy Centra výcviku stretol s riaditeľom Odboru simulačných technológií Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť podplukovníkom Ivanom Bystrianskym, ktorý ocenil aktivitu a nasadenie všetkých cvičiacich. Zo svojej pozície riaditeľa odboru ponúkol ČS PSR spoluprácu v nasledujúcom výcvikovom období.

Záver výcviku sa niesol v duchu vyhodnotenia splnenia jednotlivých úloh cvičenia. Medzi najlepších cvičiacich patril: desiatnik Michal Lunter, desiatnik Martin Ticháň, desiatnik Roman Jakubec, desiatnik Stanislav Štrbavý a desiatnik Martin Snop.

V imitačnej skupine bol najlepšie hodnotený: poručík Boris Novotný, rotný Andrej Macášek, čatár Branislav Gajdoš, čatár Norbert Miklós, čatár Jozef Oľšavský, čatár Andrej Václavík a slobodník Peter Kozár.


Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Archív ČS PSR - Dátum: 10.06.2014
Čítanosť: 6227
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share