Preskocit navigáciu

Hráči rugby aj v radoch ČS PSR


Hráči rugby aj v radoch ČS PSR
Pre slovenskú verejnosť je pojem ,,rugby,, menej známy, napriek tomu, že sa tento šport v dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia udomácnil aj v bývalom Československu. V roku 1925 bol v Bratislave založený prvý ragbyový športový klub s názvom Slávia Bratislava, ktorý neskôr zanikol. V roku 2005 vznikol 1. Rugby Club Slovan Bratislava.

Športové dresy tohto klubu si dnes hrdo obliekajú aj dvaja príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR), ktorí pod vedením reprezentačného trénera Josefa Fišera úspešne reprezentujú slovenské rugby nielen doma, ale aj v zahraničí.

Čatár Ľudovít Vereš z 1. Roty ČS PSR a slobodník Martin Mihalka z 2. Roty ČS PSR obliekajú dres 1. RC Slovan Bratislava už tri roky. Dobre stavaní hráči pôsobia v zostave ako rojníci (hráči, ktorých úlohou je presadiť sa predovšetkým silovou hrou).

Dvadsaťdeväťročný Ľudovít Vereš privoňal k rugby po prvýkrát v roku 2009 počas mierovej misie UNFICYP na Cypre. Rodák zo Selíc si ho natoľko obľúbil, že k nemu priviedol aj svojho dvadsaťosemročného kamaráta, slobodníka Martina Mihalku, ktorý si na tréningoch a súťažiach oblieka klubový dres s číslom päť.

Vysokí statní muži sa netaja láskou k tomuto športu. ,,Napriek tomu, že veľa ľudí považuje tento šport za fyzicky náročný, určený predovšetkým pre silných mužov, hrajú ho aj ženy, ktoré dosahujú výborné výsledky," zdôraznil obranca Vereš.

Vďaka tréningu dvakrát do týždňa v trvaní deväťdesiatich minút, získajú hráči nielen potrebnú fyzickú kondíciu, ale aj správnu techniku hry. ,,Je veľmi dôležité taktizovať a premyslieť si každý svoj pohyb, keďže sa hrá na rugbyovom ihrisku so štandardizovanými rozmermi v hracom čase 2 x 40 minút ," zdôraznil čatár Vereš.

Tak ako to už pri kontaktných športoch býva, športovci sa nevyhnú ani menším zraneniam, ako sú škrabance a modriny. ,,Som veľmi rád, že ma zatiaľ žiadne väčšie zranenie nestretlo," dodal talentovaný hráč s číslom šesť.

Príslušníci ČS PSR už tri roky obliekajú dres 1. RC Slovan Bratislava a za ten čas získali so svojím rugbyovým tímom množstvo úspechov. 15. júna 2013 na rugbyovom ihrisku v Čunove obhájili druhý titul Majstra Slovenska v 7s rugby (variant so 7 hráčmi na každej strane, hrací čas 2 x 7 minút). V roku 2013 na Majstrovstvách Európy v 7s rugby v Lotyšsku získalo Slovensko v B divízii, druhej skupiny krásne štvrté miesto. Hráči 1. RC Slovan Bratislava sa v tomto roku úspešne nominovali do reprezentácie v Lotyšsku.

V roku 2012 sa v Turecku konal turnaj 3. divízie Majstrovstiev Európy v 15s rugby. Slovensko vzorne reprezentoval aj rojník Martin Mihalka. ,,Výhra nad Azerbajdžanom s bodovým skóre 25:16 ma veľmi potešila," zdôraznil mladý hráč. Slovensko obsadilo v Turecku vynikajúce 2. miesto. Medzi ďalší veľký úspech 1. RC Slovan Bratislava v sezóne 2011-2012 patrí zisk 4. miesta v českej prvej lige v 15s rugby.

„Chceli by sme sa poďakovať pánovi Jiřímu Jíšovi a pánovi Vladimírovi Kubalovi, ktorí nás zasvätili do tak krásneho športu akým je rugby. Práve oni stoja za našimi športovými úspechmi a my si ich nesmierne vážime a ďakujeme za všetko, čo nás naučili," zdôraznil slobodník Mihalka. 

Pri otázke, čo prináša do života dvoch mladých mužov tento kontaktný šport sa len usmejú a zhodne dodajú: „Okrem nových skúseností, priateľstiev aj samotnú možnosť reprezentovať Slovenskú republiku, nielen na domácich športoviskách, ale aj v zahraničí.“ 

K dosiahnutým úspechom príslušníkom útvaru ČS PSR zablahoželal aj veliteľ útvaru plukovník Miroslav Ištván: ,,O tom, že naši príslušníci sú športovo zdatní niet pochýb. Okrem futbalu, minifutbalu, silového trojboja, plávania a atletických disciplín vynikajú naši vojaci aj v tak netradičnom športe ako je rugby. Čatár Ľudovít Vereš a slobodník Martin Mihalka, ktorí sú príslušníkmi nášho útvaru sú toho živým dôkazom.

Začiatky rugby siahajú do prvej polovice 19. storočia. Tento kolektívny loptový šport získal svoje pomenovanie podľa malého mestečka Rugby v strednom Anglicku, ktoré sa považuje za miesto jeho vzniku. V priebehu času sa z pôvodného ragby vyvinuli dva športy s odlišnými pravidlami: pätnástkové ragby (variant s 15 hráčmi na každej strane, hrací čas 2 x 40 minút) a sedmičkové rugby, (hrá sa formou turnaja 2 x 7 minút). Z rovnakého prameňa sa vyvinul aj americký futbal, ktorý je často zamieňaný s rugby. Výrazným znakom tejto loptovej hry je špecifický tvar lopty, takzvaná ,,šiška“, hra bez použitia chráničov a pravidlá hry, pri ktorých je povolené prihrávať rukami za seba, respektíve len smerom dozadu. Po položení šišky za bránkovú čiaru získava tím päť bodov. Za konverzný kop (po položení šišky sa kope na bránku v tvare písmena H) získava tím dva body a trestným kopom na bránku pri porušení pravidiel hry súperom tím získava tri body.

Hráči rugby aj v radoch ČS PSRHráči rugby aj v radoch ČS PSRHráči rugby aj v radoch ČS PSRHráči rugby aj v radoch ČS PSRHráči rugby aj v radoch ČS PSRHráči rugby aj v radoch ČS PSRHráči rugby aj v radoch ČS PSR

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Archív 1. RC Slovan Bratislava - Dátum: 04.07.2013
Čítanosť: 10771
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share