Preskocit navigáciu

Skončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a Vatikánu


Skončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a Vatikánu
V poradí zo 7. národnej púte do Ríma a Vatikánu sa vrátila 128 členná pútnická výprava  Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky.

V dňoch 2. až 8. septembra 2012, pod vedením vojenského ordinára biskupa Mons. Františka Rábeka putovali príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky, Policajného zboru a Hasičského záchranného zboru s rodinami po stopách slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda, k hrobom apoštolov sv. Petra a Pavla a k hrobu svojho diecézneho patróna sv. Šebastiána, patróna vojakov do Večného mesta Ríma.

Vrcholom programu púte bola účasť pútnikov na generálnej audiencii pápeža Benedikta XVI. 5. septembra, po ktorej skončení odovzdali zástupcovia pútnikov pápežovi dary od ministra vnútra SR Róberta Kaliňáka  v podobe strieborných mincí s motívmi sv. Rodiny, ale aj originálnu slovenskú fujaru vyrobenú príslušníkom Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky slobodníkom Milanom Lalíkom.

V rámci oficiálneho programu účastníci púte oficiálne navštívili aj Slovenské pápežské kolégium sv. Cyrila a Metoda, kde si vypočuli prednášku jeho rektora Mons. Vladimíra Stahovca o jeho histórii a poslaní. Navštívili hlavné patriarchálne rímske baziliky, hrob blahej pamäti pápeža Jána Pavla II., Baziliku sv. Klementa a hrob sv. Cyrila. Navštívili však aj verejnosti a turistom neprístupné miesta Vatikánu, akými sú kasárne Švajčiarskej gardy a Vatikánskeho žandárskeho zboru s ich zbrojnicami, či operačným centrom, alebo najnovšie aj Hasičskú stanicu Vatikánu, či garáže najstarších nosidiel, kočov, ale aj súčasných papamobilov.

Program púte tak naplnil stavovský, národný a cirkevný charakter, navyše v tomto roku s dôrazom na blížiace sa 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Každodenné celebrovanie sv. omší ordinára OS a OZ SR Mons. Františka Rábeka a jeho kaplánov pre pútnikov v uniformách v patriarchálnych bazilikách sv. Petra a Panny Márie väčšej, ako aj v bazilike sv. Šebastiána bolo príležitosťou na hlboké duchovné prežívanie histórie i súčasnosti Cirkvi a jej osobností, ktoré im ordinár Rábek približoval vo svojich príhovoroch. V Bazilike sv. Klimenta nad hrobom sv. Cyrila ich oslovil aj slovami: „Buďte misionármi, ako boli sv. Cyril a Metod a sprostredkujte dar viery ľuďom okolo seba v prostredí, v ktorom slúžite ako služobníci pokoja, mieru, spravodlivosti, zákonnosti a ochrany zdravia a majetku občanov.“

Pútnici v uniformách so slovenským dvojkrížom v štátnom znaku reprezentovali vo Vatikáne na vysokej úrovni celé Slovensko a jeho Ozbrojené sily a ozbrojené zbory. Svojou prítomnosťou v Ríme a Vatikáne vzorne reprezentovali aj úroveň vzťahov štátu a Cirkvi na Slovensku v oblasti duchovnej služby, či Slovensko a jeho ozbrojené sily ozbrojené zbory na verejnosti v zahraničí.

Pútnikov sprevádzali aj veľvyslanec Slovenskej republiky pri Svätej Stolici Dr. Jozef Dravecký a veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Taliansku Dr. Mária Krásnohorská.

Každoročná púť Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR je vyvrcholením celoročného snaženia ordinára a jeho kaplánov v prostredí týchto zložiek, a súčasne príspevkom k celkovej starostlivosti o človeka slúžiaceho v týchto zložkách za oblasť duchovnej formácie.



Skončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 7. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a Vatikánu

Autor: pplk. ThDr. Tibor Ujlacký , Foto: pplk. ThDr. Tibor Ujlacký - Dátum: 10.09.2012
Čítanosť: 12782
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share