Preskocit navigáciu

Oslavy SNP v Banskej Bystrici


Oslavy SNP v Banskej Bystrici
V stredu 29. augusta sa v areáli Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici uskutočnili celonárodné oslavy 68. výročia SNP. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnili najvyšší štátni predstavitelia, predstavitelia dvadsiatich štyroch diplomatických zastupiteľstiev v Slovenskej republike, ako aj priami účastníci protifašistického odboja.

Spomienkový ceremoniál na významné obdobie slovenského národa začal preletom stíhačiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky nad dejiskom osláv. Po ňom si politická a vojenská elita na čele s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom uctila položením vencov k  Jankovičovmu súsošiu „Obete varujú“ pamiatku na obete povstania.

Počas slávnostného zhromaždenia sa prítomným prihovoril prezident SR Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico, podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov pán Pavol Sečkár.

„Prial by som si, aby hrdosť na SNP prenikla do povedomia všetkých generácií. Aby sa stala zdrojom národného uvedomenia a vlasteneckého cítenia,“ povedal vo svojom prejave náš najvyšší predstaviteľ.

Slávnostné zhromaždenie pokračovalo vyznamenaním priamych účastníkov odboja a odhalením pamätného kameňa v pietnej sieni Pamätníka SNP, ktorým si pripomíname účasť Slovincov v SNP.

Oficiálnu časť slávnostného zhromaždenia ukončila hymnická pieseň s názvom Kto za pravdu horí.

V popoludňajších hodinách pokračovali ústredné oslavy zaujímavým kultúrnym programom, v ktorom vystúpil vokálny súbor Legenda z ruského Kaliningradu, kapela Slovak Tango, Swingový orchester banskobystrickej Základnej umeleckej školy J. Cikkera, Rusín Čendeš Orchestra, folklórne súbory Urpín a Mladosť a pop-operná skupina La Gioia.

Sprievodným podujatím osláv bola prezentácia OS SR, klubov vojenskej histórie, historickej techniky a výzbroje a premietanie dokumentárnych filmov.

Bohatý program osláv SNP spestrila svojím vystúpením aj Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky so svojím galaprogramom, ktorý upútal širokú verejnosť.

Oslavy 68. výročia SNP budú pokračovať 30. augusta koncertom Štátnej opery Banská Bystrica, odovzdávaním cien Múzea SNP a slávnostnou vernisážou výstav Liptov a SNP.

Oslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej BystriciOslavy SNP v Banskej Bystrici
1 2 >>

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 30.08.2012
Čítanosť: 13742
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share