Preskocit navigáciu

Čestná stráž prezidenta SR vymenila uniformy


Čestná stráž prezidenta SR vymenila uniformy Za prítomnosti autorky návrhu Hely Jurikovič a médií predstavil dnes na nástupisku útvaru čestnej stráže náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR brig. gen. Marián Áč verejnosti nové akciové uniformy.
Autorka pri návrhu vychádzala z modrej a sivej farby, ktoré boli pri koncipovaní národnosti v rokoch 1848 stanovené ako slovenské farby, teda najmä farby slovenského kroja.
 
Ako uviedol náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR Marián Áč, kým na predchádzajúcich uniformách chýbala červená farba, v nových sú zastúpené všetky symboly slovenskej štátnosti. Súčasťou uniformy je aj zlatá kravata. "Je to výraz estetiky a zlatá farba je aj farbou zástavy Európskej únie," vysvetlil. K výhodám uniformy patrí ich nekrčivosť a pohodlnosť.
 
Celková kompozícia odevu je civilná. Základom je sako s dvojradovým zapínaním. Použitie vojenskej symboliky, štátnych symbolov, farebných lemov a výšiviek dotvára charakter uniformy. Jediným necivilným prvkom je opasok. Je výrazným doplnkom mnohých vojenských uniforiem, zvýrazňuje siluetu mužskej postavy, slúži tiež na upevnenie závesníkov na zbraň. Nohavice majú strihový základ civilných spoločenských nohavíc s lampasom. Odev je doplnený bielymi rukavicami a lakovými poltopánkami.

Čestná stráž prezidenta SR vymenila uniformyČestná stráž prezidenta SR vymenila uniformyČestná stráž prezidenta SR vymenila uniformyČestná stráž prezidenta SR vymenila uniformyČestná stráž prezidenta SR vymenila uniformy

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 12.05.2009
Čítanosť: 27752
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share