Preskocit navigáciu

Oslavy SNP pri pamätníku v Strečne


Oslavy SNP pri pamätníku v Strečne

Partizánske akcie v Strečnianskej tiesňave päť dní pred 29. augustom 1944 priamo viedli k vypuknutiu Slovenského národného povstania. Partizánom sa podarilo už 24. augusta zatarasiť jeden z tunelov na železničnej trati so strategickým významom pre nemecké zväzky bojujúce na východe. Wehrmacht začal s obsadzovaním Slovenska a do boja proti nemeckým jednotkám sa zapojili aj útvary slovenskej armády.

Už 29. augusta dva prápory žilinskej posádky pod velením kapitánov Karola Repašského a Teodora Šlajcharta zahájili bojové akcie proti postupujúcim nemeckým jednotkám pri Žiline a v úžine pod Strečnianskym hradom. V tomto hrdinskom boji, ktorý zabránil fašistom postúpiť na Martin a ohrozovať hranice povstaleckého územia, sa vyznamenali aj partizánske jednotky, najmä brigáda Milana Rastislava Štefánika s oddielom francúzskych partizánov pod velením kapitána Georgesa Lanuriena. Francúzi v bojoch pri Strečne preukázali mimoriadnu odvahu aj vojenské umenie. Ich hrdinský boj pripomína od roku 1956 impozantný pamätník na vrchu Zvonica, kde sa vo štvrtok 27. augusta 2009 uskutočnila pietna spomienka pri príležitosti osláv 65. výročia Slovenského národného povstania. Pri pamätníku si povstaleckých bojovníkov a ich obete uctili položením vencov predseda vlády SR Robert Fico, podpredsedníčka Národnej rady SR Anna Belousovová, minister obrany SR Jaroslav Baška, poslanci Národnej rady SR, predstavitelia veľvyslanectiev Francúzskej republiky a Ruskej republiky a ďalší hostia, medzi ktorými nechýbali ani účastníci bojov v povstaní. Veniec prezidenta SR k pamätníku položil náčelník vojenskej kancelárie, brigádny generál Marián Áč. V rovnošate generálmajora sa medzi prítomnými vynímal jeden z hrdinov od Strečna, povstalecký veliteľ žilinského práporu, vtedy stotník, Teodor Šlajchart.

Z Francúzska prišli na Strečno najbližší príbuzní povstaleckých bojovníkov, ktorí spevom hymny svojej krajiny vlievali pred 65. rokmi novú nádej aj slovenským kamarátom. Vo svojom príhovore sa na nich obrátil aj premiér vlády SR Robert Fico. Zdôraznil hrdinstvo Francúzov aj ich obete, ktoré priniesli v mene slobody Slovenska. Predseda vlády vyslovil zároveň myšlienku pomenovať diaľničný tunel Dubná skala pri Žiline menom Tunel Francúzskych partizánov. Počas pietneho aktu odhalil Robert Fico vynovenú tabuľu s úplným zoznamom mien francúzskych partizánov, ktorí zahynuli v krutých bojoch pri Strečne. Dnes je ich tam presne 58.


Oslavy SNP pri pamätníku v StrečneOslavy SNP pri pamätníku v StrečneOslavy SNP pri pamätníku v StrečneOslavy SNP pri pamätníku v StrečneOslavy SNP pri pamätníku v StrečneOslavy SNP pri pamätníku v Strečne

Autor: MO SR - Bernard Roštecký , Foto: 5. pšu - npor. Mgr. Mário Pažický - Dátum: 28.08.2009
Čítanosť: 20712
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share