Preskocit navigáciu

Oficiálna návšteva tureckého prezidenta na Slovensku


Oficiálna návšteva tureckého prezidenta na Slovensku Turecký prezident Abdullah Gül s manželkou Hayrünnisou pricestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Jeho program začal slávnostným uvítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca.

Počas nasledovného stretnutia hláv štátov turecký prezident zablahoželal Slovenskej republike k úspechom, ktoré dosiahla počas relatívne krátkej doby existencie. Hlavnou témou rozhovorov bola predovšetkým možnosť ekonomickej spolupráce. Slovensko privítalo nedávne ratifikovanie Dohody o hospodárskej spolupráci a Zmluvy o podpore a vzájomnej ochrane investícií. Témou rozhovoru bola aj energetická bezpečnosť, diverzifikácia zdrojov plynu a jeho dopravných ciest a tiež cestovný ruch a spolupráca v oblasti vzdelávania a kultúry. Okrem členstva Turecka v EÚ hovorili prezidenti aj o Lisabonskej zmluve a novej strategickej koncepcii NATO, spolupráci v OSN a ďalších nadnárodných inštitúciách.

Obaja prezidenti sa v pondelok popoludní zúčastnili na Slovensko-tureckom ekonomickom fóre. Turecký prezident mal možnosť prezrieť si Staré Mesto a Univerzitnú knižnicu. Utorňajší program Abdullaha Güla tvorilo stretnutie s predsedom parlamentu Pavlom Paškom, návšteva Univerzity Komenského a hradu Devín. Návštevu prezidentský pár ukončil v utorok popoludní, keď odletel z bratislavského letiska späť do vlasti. 


Oficiálna návšteva tureckého prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva tureckého prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva tureckého prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva tureckého prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva tureckého prezidenta na Slovensku

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 03.11.2009
Čítanosť: 16043
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share