Preskocit navigáciu

ZEUS „141516“


ZEUS „141516“

Zeus, pes plemeno Rotvajler, narodený 13. mája 2014, ktorý vo svojich 7 rokoch odchádza zo zdravotných dôvodov do výsluhového dôchodku. Do služby nastúpil v roku 2015 ako ročný pes, ktorého zapožičal jeho psovod nrtm. Marek BAČA. Spolu počas šiestych rokoch aj aktívne slúžili.
Zeus bol hliadkový pes Vojenskej polície. Tieto psy sa využívajú na zabezpečenie poriadku v miestach sústredenia vojsk, na zabezpečenie osobnej bezpečnosti príslušníkov VP (eskorty, sprevádzanie osôb), na pátranie po nezvestných osobách, na preventívno-bezpečnostné akcie.
Prvé 3 roky slúžil Zeus na Odbore policajného výkonu v Bratislave na oddelení ochrany objektov ako hliadkový pes. Zúčastňoval policajných akcií, zabezpečoval spolu so svojím psovodom ochranu VIP osôb SR ale aj zahraničných návštev. Od roku 2018 do roku 2021 slúžil na Oddelení krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vlkanová- Hronsek tiež ako hliadkový pes VP.
Počas svojej 6 ročnej kariéry bol použitý na ochranu verejného poriadku pred rabovaním pri povodniach, požiaroch, leteckých nešťastiach, demonštráciach.
Zeus reprezentoval Vojenskú políciu doma aj v zahraničí. Zúčastňoval sa na:
− rôznych ukážkach služobnej kynológie,
− kooperačných výcvikoch ozbrojených zložiek,
− významných výročiach SR,
− dňoch otvorených dverí,
− školách,
− športovo-branných cvičeniach,
− leteckých dňoch.
Z aktívnej služby odišiel Zeus do psieho výsluhového dôchodku dňom 1. apríla 2021.


ZUES „141516“ZUES „141516“

Autor: Vojenská polícia , Foto: Vojenská polícia - Dátum: 22.04.2021
Čítanosť: 6440
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share