Preskocit navigáciu

Veliaci dôstojník operácie UNFICYP na besede s príslušníkmi Sektoru 4


Veliaci dôstojník operácie UNFICYP na besede s príslušníkmi Sektoru 4

Vo štvrtok 18. marca 2021 navštívili Kemp generála M. R. Štefánika vo Famaguste na Cypre Náčelník štábu operácie UNFICYP plukovník Neil Wright MBE, ktorý je od januára 2021 aj veliacim dôstojníkom operácie MS OSN UNFICYP. Cieľom jeho návštevy bolo vykonanie besedy s kľúčovým personálom Sektoru 4 o aktuálnej situácii v priestore zodpovednosti jednotiek UNFICYP a možnom budúcom vojenskom smerovaní operácie.

Okrem problémov súvisiacich s nelegálnou migráciou a nekontrolovaným presunom migrantov zo severnej časti ostrova do Cyperskej republiky sa diskutovalo aj o probléme integrácie medzi jednotlivými zložkami participujúcimi v rámci operácie - vojenskou, policajnou a civilnou zložkou.

Počas besedy bol spomenutý aj problém, ktorý momentálne trápi celý svet a neobišiel ani Cyprus a operáciu UNFICYP – COVID-19. Plnenie operačných úloh a režim života vojsk v operácii sú do značnej miery ovplyvnené množstvom opatrení v boji proti pandémii. Náčelník štábu operácie UNFICYP sa spolu s príslušníkmi Sektoru 4 snažili nájsť možné spôsoby riešenia tejto situácie. Pandémia v decembri minulého roku takpovediac ,,uzamkla“ brány jednotlivých základní, ktoré majú vojaci povolené opustiť iba z operačných dôvodov a zabezpečenia logistických úloh.

Samotná beseda ako aj názory náčelníka štábu operácie, vyplývajúce z jeho dlhoročných skúseností z plnenia úloh v operáciách MKM sa stretli s pozitívnym ohlasom zúčastnených príslušníkov Sektou 4. Plk. Neil Wright vyjadril vojakom svoju plnú podporu a pripomenul im aj fakt, že práve ich profesionálny prístup a zodpovednosť pri plnení operačných úloh sú dôležitým faktorom pre budúci vývoj a smerovanie situácie na ostrove.


Veliaci dôstojník operácie UNFICYP na besede s príslušníkmi Sektoru 4Veliaci dôstojník operácie UNFICYP na besede s príslušníkmi Sektoru 4Veliaci dôstojník operácie UNFICYP na besede s príslušníkmi Sektoru 4

Autor: SLOVCON UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 22.03.2021
Čítanosť: 7829
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share