Preskocit navigáciu

Vianočné pozdravy z Palína do Sarajeva


Vianočné pozdravy z Palína do Sarajeva

Desiatky vianočných pozdravov s kresbami na motívy Vianoc, vojakov a mieru zaslali žiaci zo Základnej školy v Palíne pri Michalovciach slovenským vojakom, ktorí pôsobia v operácii ATHEA v Bosne a Hercegovine. Do Sarajeva im ich doručil poručík Dávid Vargaeštok, riaditeľ kancelárie Ústredia ekumenickej pastoračnej služby Ozbrojených síl SR, rodák tiež zo Zemplína.

„V operácii Európskej únie ALTHEA slúži 36-členný slovenský vojenský kontingent, ktorý je súčasťou 600-členných vojenských síl z 22 krajín,“ ozrejmil veliteľ Slovákov podplukovník Ladislav Kisel, ktorý vojakom rozdal kresby spolu s por. Vargaeštokom. Porovnal, že je to oveľa menej, ako tesne po tunajšej občianskej vojne, kedy v rokoch 1996 až 2004 situáciu stabilizovali vojská NATO až v počte 35-tisíc vojakov. Súčasnú situáciu v Bosne a Hercegovine označil za síce stabilizovanú, ale naďalej krehkú. O to dôležitejšia je aktuálna úloha vojakov reprezentujúcich v operácii Slovenskú republiku, ktorá je v ALTHEA vedúcou krajinou Koordinačného centra pre styčné a pozorovacie tímy (LOT). „Úlohou týchto tímov je v záujme udržania mieru a pokoja v krajine monitorovať bezpečnostnú situáciu a získavať informácie o prípadných zdrojoch konfliktov či nepokojov. Následne informácie sumarizujeme a postupujeme na veliteľstvo ALTHEA,“ dodal veliteľ. Tieto tímy sú situované v 17-ich styčných a pozorovacích domoch (LOT-house) a tvoria ich vojaci z Rakúska, Turecka, Švajčiarska, Poľska, Rumunska, Čile a Slovenska.

Deväť slovenských tímov slúži v LOT-domoch v Sarajeve, Foči a Višegrade. Do všetkých troch putovali kresby detí z Palína. „Každý kontakt so Slovenskom je pre vojakov v rámci nášho deväťmesačného nasadenie Bosne a Hercegovine vítaný a v predvianočnom období takéto milé pozdravenie od detí z východného Slovenska vnímame ešte intenzívnejšie,“ uviedol podplukovník Kisel a do Palína poslal okrem poďakovania od všetkých vojakov aj Ďakovný list veliteľa.


Vianočné pozdravy z Palína do SarajevaVianočné pozdravy z Palína do SarajevaVianočné pozdravy z Palína do SarajevaVianočné pozdravy z Palína do SarajevaVianočné pozdravy z Palína do Sarajeva2Vianočné pozdravy z Palína do Sarajeva2Vianočné pozdravy z Palína do Sarajeva2Vianočné pozdravy z Palína do Sarajeva2Vianočné pozdravy z Palína do Sarajeva3Vianočné pozdravy z Palína do Sarajeva3

Autor: MO SR Pavol Vitko , Foto: MO SR Pavol Vitko - Dátum: 02.12.2014
Čítanosť: 6725
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share