Preskocit navigáciu

17. november - symbol boja za slobodu a demokraciu


17. november - symbol boja za slobodu a demokraciu
17. november má niekoľko prívlastkov. V dejinách Československa je 17. november 1989 spájaný predovšetkým s pádom komunizmu. 17. november sa stal vyjadrením úcty k ľuďom, ktorí sa podieľali na zápase za slobodu a ľudské práva. 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu.

Pri príležitosti 25. výročia Dňa boja za slobodu a demokraciu sa na viacerých miestach na Slovensku uskutočnilo niekoľko spomienkových podujatí, pripomínajúcich si túto významnú udalosť v našich dejinách.

V pondelok 17. novembra sa pri pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne uskutočnila pietna spomienka na obete komunistického režimu. Pietneho aktu kladenia vencov sa zúčastnil slovenský prezident Andrej Kiska, poľský prezident Bronislaw Komorowski, prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck a prezident Maďarska János Áder.

Ďalším spomienkovým miestom pripomínajúcim 25. výročie Nežnej revolúcie bol Ružinovský cintorín. K Pamätníku popravených a umučených väzňov komunizmu prišli vzdať hold a úctu najvyšší politickí a vojenskí predstavitelia Slovenskej republiky, predstavitelia cirkvi, politickí väzni, ale aj široká verejnosť.

Dôstojnú spomienku na obete komunistického režimu zabezpečili položením vencov v mene prezidenta SR a v mene prezidentov Vyšehradskej štvorky príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

Pripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciuPripomíname si 25. výročie boja za slobodu a demokraciu

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 18.11.2014
Čítanosť: 5351
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share