Preskocit navigáciu

Pripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSR


Pripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSR
21. august 1968 navždy ostane v mysliach ľudí ako memento toho, že sloboda a suverenita našej krajiny bola v minulosti narušená.

V noci z 20. na 21. augusta 1968 sovietske vojská násilne vtrhli na naše územie a obsadili strategické miesta Československej socialistickej republiky. Desiatky mŕtvych, stovka ranených, to je smutná bilancia okupácie ČSSR.

Vo štvrtok 21. augusta sa na  Šafárikovom námestí v Bratislave stretli poslanci Národnej rady SR, zástupcovia miestnej samosprávy a diplomatického zboru, vrcholní predstavitelia rezortu obrany ako aj  široká verejnosť, aby si  pripomenuli významný míľnik v našich dejinách.
 
Pietna spomienka začala krátko predpoludním pietnym aktom kladenia vencov na mieste, kde v roku 1968 zastrelili okupačné vojská troch ľudí. Pokračovala príhovormi pozvaných hostí.

,,Naše tradície nás vedú a vždy budú viesť k obrane najvyšších ľudských hodnôt. Odkaz tejto okupácie nás núti k zamysleniu sa nad výzvami a povinnosťami dneška. Nech sú pre nás títo hrdinovia vzorom svojou statočnosťou, odvahou a vzdorom,“ zdôraznil vo svojom príhovore 2. zástupca náčelníka GŠ OS SR generálmajor Pavel Macko.
 
Záverečné posolstvo boja za demokraciu prostredníctvom svojho príhovoru predniesol predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska kňaz Anton Srholec.
 
Dôstojnú spomienku na obete okupácie roku 1968 zabezpečili položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.
 
 

Pripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSRPripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSRPripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSRPripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSRPripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSRPripomíname si 46. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSR

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 21.08.2014
Čítanosť: 5472
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share