Preskocit navigáciu

Prezident prijal menovacie dekréty


Prezident prijal menovacie dekréty
V stredu 2. októbra odovzdali poverovacie listiny do rúk hlavy štátu štyria mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci z Belgického kráľovstva, Irackej republiky, Francúzskej republiky a Thajského kráľovstva.
 
Ako prvého privítali pred Prezidentským palácom príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky novovymenovaného veľvyslanca Belgického kráľovstva Christiana Lepageho. Počas vzájomných dialógov potvrdil belgický diplomat záujem o posilnenie bilaterálnej spolupráce v oblasti hospodárstva a kultúry.

Po tomto stretnutí prijal prezident Ivan Gašparovič poverovacie listiny od designovaného veľvyslanca Irackej republiky Mohameda Hakiem Abd Ali Hamza al-Robaiea. Náš najvyšší ústavný činiteľ v rozhovore s novovymenovaným diplomatom zdôraznil možnosti zintenzívnenia vzájomnej spolupráce v potravinárskom, chemickom, strojárskom priemysle, výstavbe infraštruktúry, vzdelávaní a vede.

Na pravé poludnie zaznela pred Prezidentským palácom hymna Francúzskej republiky. Počas nástupnej audiencie odovzdal menovacie dekréty do rúk prezidenta SR mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Francúzskej republiky Didier Lopinot. Ivan Gašparovič v úvode stretnutia konštatoval, že blízke a priateľské vzťahy Slovenska s Francúzskom pramenia ešte z čias bývalého Československa. Potvrdením týchto dobrých vzťahov má byť pripravovaná návšteva francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda v Bratislave.

V poobedňajších hodinách prijala hlava štátu v priestoroch Prezidentského paláca mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva princeznú Bajrakitiyabha Mahidol.

"Naše vzťahy otvárajú veľký potenciál na rozšírenie vzájomnej spolupráce. Existujú doposiaľ nevyužité možnosti, najmä v oblastiach vodohospodárstva a energetického priemyslu, elektronického priemyslu, dopravnej výstavby, najmä železničnej infraštruktúry, obrannej techniky, v sklárstve, ale aj potravinárstve a ďalších oblastiach," zdôraznil v rozhovore náš vrcholný predstaviteľ.

Prezident prijal menovacie dekréty Prezident prijal menovacie dekréty Prezident prijal menovacie dekréty Prezident prijal menovacie dekréty Prezident prijal menovacie dekréty Prezident prijal menovacie dekréty

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 03.10.2013
Čítanosť: 6391
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share