Preskocit navigáciu

Skončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a Vatikánu


Skončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a Vatikánu
V dňoch 8. – 14. septembra sa uskutočnila 8. národná púť Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky do Ríma a Vatikánu. Na tejto vojenskej náboženskej aktivite sa zúčastnilo stotridsaťsedem príslušníkov OS a OZ SR a ich rodinných príslušníkov. Vedúcim výpravy bol ordinár OS a OZ SR - biskup Mons. František Rábek.

Pútnickej cesty sa okrem príslušníkov Policajného zboru a Hasičského záchranného zboru zúčastnili aj príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky, medzi ktorými nechýbali piati príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR) pod velením veliteľa útvaru plukovníka Miroslava Ištvána. Príslušníci ČS PSR so svojimi historickými uniformami patria k neodmysliteľnej súčasti tejto pútnickej cesty a sú jej ozdobou.

Oficiálny program 8. národnej púte do Ríma a Vatikánu bol spätý so svätými omšami v Bazilike Svätej Kláry, v Bazilike Svätého Petra, v Bazilike Sancta Maria Maggiore, v Bazilike Svätého Klementa. Účastníci púte navštívili Baziliku Svätého Vavrinca, Baziliku Svätého Jána v Lateráne, zúčastnili sa prehliadky Svätých schodov, Colossea, Vatikánskych múzeí a Sixtínskej kaplnky. Program púte tak naplnil stavovský, národný a cirkevný charakter.

Najväčším duchovným zážitkom pre všetkých účastníkov púte bola nepochybne generálna audiencia u Svätého Otca Františka. Veliteľ ČS PSR v mene všetkých pútnikov odovzdal Svätému Otcovi pamätnú plaketu s motívom slovenského ľudového kroja (kožený opasok, valaška a krpce).

,,Vážený Svätý Otec, v mene všetkých pútnikov zo Slovenska, prijmite z mojich rúk tento skromný dar, ktorý je symbolom našej kultúry,"zdôraznil s hrdosťou v hlase plukovník Ištván.

Účastníci púte v Ríme a Vatikáne vzorne reprezentovali Slovenskú republiku, Ozbrojené sily a Ozbrojené  zbory Slovenskej republiky.

Skončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a VatikánuSkončila sa 8. národná púť Ordinariátu OS a OZ SR do Ríma a Vatikánu
1 2 >>

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: archív ČS PSR - Dátum: 17.09.2013
Čítanosť: 9280
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share