Preskocit navigáciu

Vzorná reprezentácia príslušníkov čestnej stráže v misiách


Vzorná reprezentácia príslušníkov čestnej stráže v misiách

Medzi priority zahraničnej a bezpečnostnej politiky patrí participácia ozbrojených síl Slovenskej republiky na operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Účasť Slovenskej republiky v medzinárodných organizáciách EÚ, NATO a OSN prináša so sebou nielen práva, ale aj povinnosti. Jedným zo záväzkov členských krajín je povinnosť aktívne prispievať k udržaniu mieru a stability vo svete. Veľmi dôležitú úlohu v rámci zahraničnej a bezpečnostnej politiky plnia operácie na podporu mieru – vojenské operácie a mierové misie.

Vo štvrtok 16. februára veliteľ útvaru Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR) plk. Miroslav Ištván predviedol k náčelníkovi Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky genmjr. Mariánovi Áčovi dvoch príslušníkov čestnej stráže, ktorí v poslednom období prispeli svojimi aktivitami k vzornej reprezentácii ozbrojených síl Slovenskej republiky v zahraničí.

V priestoroch Vojenskej kancelárie prezidenta SR sa náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR osobne poďakoval des. Ivane Baniariovej a rtn. Emilovi Durajovi za vzornú reprezentáciu útvaru počas ročného pôsobenia v operácii UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus) na Cypre.

V súčasnosti sa príslušníci ozbrojených síl SR zúčastňujú na dvoch operáciách pod velením NATO (operácia ISAF v Afganistane a v rámci veliteľstva NATO v Bosne a Hercegovine), na dvoch operáciách a misiách pod velením EÚ (operácia EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a misia EUMM v Gruzínsku), ako aj na dvoch misiách OSN (UNFICYP na Cypre a v pozorovateľskej misii UNTSO v Izraeli a Sýrii).



Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: archív ČS PSR - Dátum: 23.02.2012
Čítanosť: 12049
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share