Preskocit navigáciu

Prezident prijal poverovacie listiny


Prezident prijal poverovacie listiny
V utorok 17. januára odovzdali do rúk prezidenta Slovenskej republiky poverovacie listiny štyria mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci z Macedónskej republiky, Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, Nigérijskej federatívnej republiky a Afganskej islamskej republiky.

Ako prvého privítali pred Prezidentským palácom príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky dezignovaného veľvyslanca Macedónskej republiky Gjorgjia Filipova. Vo vzájomnom rozhovore prezident SR Ivan Gašparovič zdôraznil, že Slovenská republika akceptuje dlhodobú snahu Macedónskej republiky o vstup do euroatlantických štruktúr.

Po tomto stretnutí prijal náš najvyšší predstaviteľ poverovacie listiny od nastupujúceho veľvyslanca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Ri Kwang ILa. Severokórejský veľvyslanec vyjadril na stretnutí s hlavou štátu záujem o rozvíjanie bilaterálnych vzťahov.

 „Na mojom poste veľvyslanca v Bratislave sa budem usilovať o rozvoj vzťahov na všetkých úrovniach. V prvom rade chcem podporiť hospodársku výmenu medzi našimi krajinami,“ konštatoval zahraničný veľvyslanec.

Na pravé poludnie zaznela pred Prezidentským palácom hymna Nigérijskej federatívnej republiky. V priestoroch Prezidentského paláca prijal slovenský prezident nigérijskú ambasádorku Mariu Oyeyinka Laose.

 „Sme veľmi spokojní s ekonomickou spoluprácou, ktorá sa hýbe smerom dopredu, aj keď aj tu je neustále čo zlepšovať,“ konštatovala počas stretnutia zahraničná diplomatka.

Na záver stretnutia potvrdili obe strany záujem o prehĺbenie vzájomnej spolupráce v oblasti ekonomiky, kultúry, vzdelávania a chemického priemyslu.

V poobedňajších hodinách prijal slovenský prezident veľvyslanca Afganskej islamskej republiky Mohammada Kabira Farahiho. Nový ambasádor počas diskusie zdôraznil historické pozadie slovensko-afgánskych vzťahov.

Ku kvalite slovensko-afgánskych vzťahov výraze prispieva aj participácia Slovenskej republiky na vojenskej operácii ISAF (International Security Assistance Force) v Afganistane. V súčasnosti pôsobí na území Afganistanu v rámci vojenskej operácie ISAF tristoštyridsaťtri slovenských vojakov, ktorí plnia úlohy spojené nielen s ochranou afgánskeho obyvateľstva, ale aj úlohy spojené s budovaním infraštruktúry a vzdelávania.
 

Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny Prezident prijal poverovacie listiny

Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: por. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 18.01.2012
Čítanosť: 14230
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share