Preskocit navigáciu

Jordánsky kráľ po prvý krát navštívil Slovensko


Jordánsky kráľ po prvý krát navštívil Slovensko

Na pozvanie prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča pricestoval na historicky prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky Abdullah II. Ibn Al Hussein - kráľ Jordánskeho hášimovského kráľovstva so sprievodom.

Po slávnostnom privítacom ceremoniáli na nádvorí Prezidentského paláca sa jordánsky kráľ zapísal do knihy hostí a pokračoval rokovaním s prezidentom Ivanom Gašparovičom.
 
Ten na stretnutí ocenil kvalitu bilaterálnych vzťahov, ktorá sa založila ešte za čias Česko-Slovenska. „Máme záujem o posilnenie spolupráce najmä v hospodárstve, obchode, ale i v oblasti kultúry, vedy a vzdelávania,“ povedal Ivan Gašparovič. Partneri diskutovali aj o aktuálnej téme hospodárskej krízy, pričom slovenský prezident konštatoval, že okrem jej negatívnych dopadov, kríza „nás núti, aby svet viac spolupracoval na báze solidarity.“
 
Jordánsky kráľ zablahoželal prezidentovi k znovuzvoleniu za hlavu štátu. V rozhovore na tému hospodárskej krízy označil za veľmi dôležité, aby krajiny navzájom viac komunikovali o riešení jej dopadov. Jordánsko môže byť podľa slov kráľa Abdullaha II. Ibn Al Husseina aj vstupnou bránou slovenských firiem na arabský trh. Jordánsky hosť prejavil záujem o spoluprácu v priemyselnej výrobe, cestovnom ruchu, vodárenstve, v oblasti výmeny študentov a ďalších oblastiach.
 
Prezident Ivan Gašparovič svojmu jordánskemu hosťovi predstavil možnosti rozvoja vzťahov v oblasti cestovného ruchu, turizmu, kde by sme s Jordánskom mohli realizovať spoločné investície.
 
Súčasťou programu jordánskeho kráľa bolo aj stretnutie s predsedom NR SR Pavlom Paškom a premiérom Robertom Ficom.

Jordánsky kráľ po prvý krát navštívil SlovenskoJordánsky kráľ po prvý krát navštívil SlovenskoJordánsky kráľ po prvý krát navštívil SlovenskoJordánsky kráľ po prvý krát navštívil Slovensko

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 08.04.2009
Čítanosť: 14683
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share