Preskocit navigáciu

Čínsky prezident po prvý krát na Slovensku


Čínsky prezident po prvý krát na Slovensku

Na historicky prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky pricestoval prezident Čínskej ľudovej republiky Hu Jintao. Po slávnostnom privítacom ceremoniáli na nádvorí Prezidentského paláca sa obe strany stretli na bilaterálnych rokovaniach. Ich zavŕšením bolo tlačové vyhlásenie oboch hláv štátov.

Ako vo svojom vyhlásení uviedol čínsky prezident, hlavy štátu hovorili aj o tom, že bilaterálne vzťahy sa budú naďalej rozvíjať na základe vzájomného rešpektu a vzájomného nezasahovania do vnútorných vecí druhej strany. Rokovaniam podľa prezidentov dominovala zhoda a priateľská atmosféra. Hovorili o hospodárskej a ekonomickej spolupráci a tiež o svetovej ekonomickej kríze. Prezident Gašparovič netajil spokojnosť s návštevou Chu Ťin-Tchaa. Ako povedal v úvode svojho vyhlásenia, je spokojný s tým, že Slovensko navštívil "prezident jeden a polmiliardového národa, prezident, ktorý prišiel na stretnutie s prezidentom malého Slovenska hovoriť o tom, ako by sme mohli spolupracovať".
 
Slovensko bolo jedinou zastávkou čínskeho prezidenta v členskej krajine EÚ na jeho európskej ceste. V delegácii s najvyšším predstaviteľom ČĽR pricestovali do SR aj minister zahraničných vecí, minister obchodu a skupina podnikateľov. Obchodná a hospodárska spolupráca bola témou piatkových rokovaní. Otvorili ich pracovné raňajky prezidentov za prítomnosti ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka a ministra obchodu ČĽR Chen Deminga a zástupcov podnikateľov oboch krajín. Prezident ČĽR sa stretol s predsedom parlamentu Pavlom Paškom a premiérom Robertom Ficom a v sprievode ministra kultúry Mareka Maďariča navštívil hrad Devín.

Čínsky prezident po prvý krát na SlovenskuČínsky prezident po prvý krát na SlovenskuČínsky prezident po prvý krát na SlovenskuČínsky prezident po prvý krát na Slovensku

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 19.06.2009
Čítanosť: 16398
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share