Preskocit navigáciu

TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“


TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“

     Žilina 12. novembra (TASR) – Sily pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (SŠO OS SR) sú v skvelej profesionálnej kondícii a sú pripravené plniť svoje poslanie - ochranu občanov a ochranu územnej celistvosti nášho štátu. Prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SR Zuzana Čaputová to povedala v piatok po návšteve 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline (5. pšu).
     Doplnila, že s príslušníkmi žilinského pluku diskutovala o rôznych podmienkach výkonu služby. „Vojaci a vojačky špeciálnych síl musia spĺňať mimoriadne vysoké kritériá z hľadiska fyzickej aj psychickej odolnosti. Musia prejsť veľmi náročným výberom a výcvikom, aby v takejto elitnej jednotke mohli vôbec pôsobiť. Má veľmi špecifické určenia, či už je to boj s terorizmom, vyslobodzovanie rukojemníkov alebo iné náročné úlohy na Slovensku i v zahraničí," povedala Čaputová.
     Hlavná veliteľka OS SR sa v žilinskom pluku poklonila pamiatke dvoch vojakov, ktorí zahynuli v Afganistane. „S náčelníkom Generálneho štábu OS SR Danielom Zmekom a ďalšími generálmi sme sa rozprávali aj o podmienkach výkonu služby v špeciálnych silách. Hovorili sme o nedávnej skúsenosti evakuácie osôb z Afganistanu. Či už slovenských občanov alebo osôb, ktoré s nimi spolupracovali. Vypočula som si zaujímavé príbehy veliteľov, ktorí sa priamo na evakuácii podieľali. Chcem povedať, že sa skláňam pred ich profesionalitou a veľmi pekne im ďakujem za ich službu," zdôraznila Čaputová.
     Náčelník Generálneho štábu OS SR podotkol, že prezidentka sa veľmi živo zaujíma o ozbrojené sily a má o nich veľmi dobrý prehľad. „Zaujímala sa o stav naplnenosti, záujem o vstup do špeciálnych síl a spôsob ich prípravy. Ale napríklad aj o poskytovanie psychologickej pomoci a poradenstva pri stresujúcich aktivitách, ktoré naši príslušníci majú v rámci ostrého nasadenia. Zaoberala sa otázkami výcviku, infraštruktúry, rozvoja modernizačných projektov pre špeciálne sily, komunikačno-informačných systémov a aj o civilno-vojenskú spoluprácu," uviedol generál Zmeko.
     Veliteľ SŠO brigádny generál Branislav Benka konkretizoval, že prezidentku zoznámili s činnosťou 5. pšu. „V programe bola dynamická ukážka aj s asistenciou a koordináciou Vzdušných síl OS SR. Následne sme ju zoznámili s našou činnosťou v minulosti, v nedávnej minulosti v priestore operácie Afganistan a aké plány rozvoja Síl pre špeciálne operácie máme do budúcna," uzavrel brigádny generál.


TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ ITASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ ITASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ ITASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ I04 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ II04 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ II04 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ II04 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ II08 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ III08 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ III08 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ III08 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ III12 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ IV12 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ IV12 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ IV12 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ IV16 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ V16 TASR: „Prezidentka: Sily pre špeciálne operácie OS SR sú v skvelej kondícii“ V

Autor: TASR a poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO , Foto: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO, rotmajster Pavol Mičica, 57.samo - Dátum: 12.11.2021
Čítanosť: 2029
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share