Preskocit navigáciu

Na poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSR


Na poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSR
Vo štvrtok 4. januára zomrel v Londýne vo veku 94 rokov rodák z Bratislavy, generálmajor v. v. Ivan Otto Schwarz, jeden z posledných československých príslušníkov britského Kráľovského letectva (RAF) počas druhej svetovej vojny.

Posledná rozlúčka s legendou vojnového letectva generálmajorom v. v. Ivanom Ottom Schwarzom sa konala v piatok 2. februára na vojenskom cintoríne v anglickom Brookwoode. S prvým Slovákom vo funkcii prezidenta Zväzu letcov slobodného Československa sa prišla rozlúčiť aj slovenská delegácia pod vedením ministra obrany Petra Gajdoša.

Generálmajor v. v. Ivan Otto Schwarz bol počas druhej svetovej vojny príslušníkom 311. čs. bombardovacej perute. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí potopenie nacistickej zásobovacej lode Alsterufer, ktorá z Japonska dovážala strategický náklad wolfrámu pre nacistické Nemecko. Za jeho úspechy v západnom odboji bol ocenený mnohými domácimi aj zahraničnými vyznamenaniami, medzi nimi aj štátnym vyznamenaním Rad Bieleho dvojkríža III. triedy.

Poslednú rozlúčku s generálmajorom Schwarzom na vojenskom cintoríne v Brookwoode zabezpečili položením venca v mene prezidenta Slovenskej republiky a hlavného veliteľa Ozbrojených síl Slovenskej republiky príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
 

Na poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSRNa poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSRNa poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSRNa poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSRNa poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSRNa poslednej rozlúčke s generálmajorom v.v. Ivanom Ottom Schwarzom participovala aj ČS PSR

Autor: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ , Foto: Archív ČS PSR - Dátum: 05.02.2018
Čítanosť: 3099
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share