Preskocit navigáciu

Slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránov


Slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránov
V stredu 8. novembra sa v Kursalone v Trenčianskych Tepliciach za účasti prezidenta Slovenskej republiky a hlavného veliteľa Ozbrojených síl Slovenskej republiky, najvyšších vojenských predstaviteľov a zahraničných hostí uskutočnil slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránov.
 
Slávnostný večer sa niesol v duchu spomienky na obetavé činy a konkrétne príbehy ľudí v česko-slovenskej armáde, nebojácnych hrdinov domáceho protifašistického odboja; statočných partizánov v Slovenskom národnom povstaní a odvážnych bojovníkov v protikomunistickom odboji.
 
Počas slávnostného večera udelil prezident Andrej Kiska pri príležitosti Dňa vojnových veteránov ďakovnú medailu prezidenta republiky pánovi Martinovi Janecovi, pánovi Branislavovi Tvarožekovi, pánovi Milanovi Filadelfimu a pánovi Júliusovi Kusému.
 
Dovoľte mi, v prvom rade, vyjadriť svoju vďaku a úctu všetkým statočným mužom a ženám, legionárom a vojenským veteránom, ktorí v minulých bojoch za našu slobodu, za náš mier položili svoje životy. Ktorí sa nezľakli presily nepriateľov, akokoľvek veľká bola. Ktorí svoje činy nepodriadili najprirodzenejšiemu z ľudských pocitov – strachu. Mužom a ženám, ktorí nám umožnili, že sme vo veľkých konkfliktoch našich dejín mohli stáť na tej správnej strane. Tým, vďaka ktorým má pravda o dobre a zle v našich životoch a končinách nespochybniteľných svedkov a najvernejších zástancov. A ja som rád, že niektorí z nich sú tu dnes s nami. Ďakujeme vám,“ zdôraznila vo svojom príhovore hlava štátu.
 
Pri rovnakej príležitosti šéf rezortu obrany ocenil pamätnými medailami ministra obrany II. stupňa pána Dr. Otta Šimka, pána Juliusa Rattaja, pána Huga Walda a pána Františka Predajňu. Ocenenia veteránom v mene ministra obrany Petra Gajdoša odovzdal štátny tajomník Marián Saloň.
 
Na úspešnom priebehu koncertu sa okrem Vojenskej hudby Banská Bystrica pod taktovkou kapitána Jána Goliáša a nadporučíka Mareka Flimela podieľali aj prizvaní sólisti Miroslava Partlová, Róbert Smiščík a Katarína Adamíková.
 
Príjemným spestrením koncertu bolo vystúpenie v podaní galaprogramu Čestnej stráže prezidenta SR, ktoré bolo doplnené ladnými tónmi v podaní vojenskej hudby a spevu obľúbených sólistov Partlovej a Smiščíka.

Slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránovSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránovSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránovSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránovSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránovSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica na počesť vojnových veteránov

Autor: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ , Foto: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ - Dátum: 09.11.2017
Čítanosť: 3041
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share