Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie


Pietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Dejiny slovenského národa sú späté s historicky významnou udalosťou, akou bezpochyby bola Karpatsko-duklianska operácia, ktorá začala 8. septembra 1944 a trvala 56 dní. Jej cieľom bolo spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskou armádou v boji proti nacistickej nadvláde. V ťažkých bojoch položilo svoje životy takmer 20-tisíc vojakov Červenej armády a 1 800 vojakov 1. československého armádneho zboru.

V piatok 6. októbra si nielen široká verejnosť, ale aj politická elita a vojenská generalita pripomenula 73. výročie Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá je  považovaná za jednu z najväčších horských bitiek II. svetovej vojny.  K Pamätníku česko-slovenských vojakov na Dukle prišiel vzdať hold a úctu prezident SR a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a premiér SR Robert Fico.

Andrej Kiska vo svojom príhovore pripomenul, aké je dôležité nebáť sa vzoprieť  zlu, ktoré sa nebezpečne šíri spoločnosťou tak, ako to urobili hrdinovia Karpatsko-duklianskej operácie.

„Zlo totiž často víťazí vtedy, ak dobrí ľudia nerobia nič,“ zdôraznila vo svojom príhovore hlava štátu.
 
Spomienka na hrdinov Karpatsko – duklianskej operácie pokračovala pietnym aktom kladenia vencov pri soche armádneho generála Ludvíka Svobodu a pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku. Oslavy výročia boli spojené aj so slávnostným aktom udeľovania pamätných medailí, prehliadkou vyhliadkovej veže pri Dukle a  prehliadkou Vojenského historického múzea vo Svidníku.

K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete Karpatsko-duklianskej operácie na Dukle a vo Svidníku prispeli položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
 
 

Pietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operáciePietna spomienka na hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie

Autor: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ , Foto: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ - Dátum: 09.10.2017
Čítanosť: 2803
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share