Preskocit navigáciu

Veliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSR


Veliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSR
Podľa Plánu prípravy Čestnej stráže prezidenta SR na mesiac september 2017 sa v dňoch 27.- 29. septembra v areáli kempu Tília Gäceľ v blízkosti obce Oravská Poruba uskutočnilo veliteľské zhromaždenie veliteľa Čestnej stráže prezidenta SR.
 
Trojdňové zamestnanie pozostávalo z výukovej a veliteľskej časti. V rámci výukovej časti veliteľského zhromaždenia si príslušníci útvaru uctili pamiatku obetí v Kališti, Pohronskom Bukovci a Nemeckej.
 
V pôvodne uhliarskej osade Kalište, ktorá bola v roku 1961 vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku si príslušníci veliteľstva a štábu ČS PSR pripomenuli tragédiu z obdobia Slovenského národného povstania, počas ktorého bola obec vypálená nemeckými jednotkami a jej obyvatelia boli vyvraždení. Táto Národná kultúrna pamiatka je ako expozícia v správe múzea SNP, ktoré príslušníkom ČS PSR poskytlo aj lektorský výklad.
 
Po pietnom akte v obci Kalište sa príslušníci útvaru presunuli do obce Pohronský Bukovec, kde položením kvetov k pamätníku vzdali hold a úctu partizánom 1. ČS partizánskej brigády. Príslušníkov čestnej stráže privítal starosta obce Igor Šagát a o svoje spomienky sa podelil pamätník bojov II. svetovej vojny pán Milan Rybár.
 
Na záver výukovej časti si príslušníci útvaru v obci Nemecká v okrese Brezno uctili pamiatku venovanú obetiam fašizmu. V dňoch 4. až 11. januára 1945 tu nemecká nacistická jednotka Einsatzkommando 14 v spolupráci so slovenskými Pohotovostnými oddielmi Hlinkovej gardy uskutočnila utajované masové popravy stoviek obetí. Udalosti z januára 1945 patria k jedným z najväčších vojnových zločinov spáchaných na území Slovenska.
 
V rámci veliteľskej časti veliteľ útvaru plukovník Miroslav Ištván s náčelníkom štábu podplukovníkom Andrejom Tvrdoňom prostredníctvom čiastkových briefingov vyhodnotili splnenie priorít a hlavných úloh útvaru za posledné obdobie, oboznámili príslušníkov veliteľstva, štábu a veliteľov rôt s úlohami do ďalšieho obdobia i výcvikového roka 2017.
 
Na záver veliteľského zhromaždenia čakalo príslušníkov útvaru veľké prekvapenie v podobe besedy so slovenským motocyklovým pretekárom, rodákom z neďalekej obce Žaškov Štefanom Svitkom. Slovenský motocyklista  na vytrvalostných púštnych pretekoch Rely Dakar 2017 obsadil celkovo 25. miesto a na Rely Dakar 2016 obsadil po jednom etapovom víťazstve a stabilných výkonoch konečné 2. miesto, čím sa zaradil medzi dakarskú elitu.
 
 

Veliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSRVeliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSRVeliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSRVeliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSRVeliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSRVeliteľské zhromaždenie veliteľa ČS PSR

Autor: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ , Foto: Archív ČS PSR - Dátum: 02.10.2017
Čítanosť: 2744
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share