Preskocit navigáciu

Oslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom


Oslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom
V pondelok 8. mája sa vo východoslovenskej obci Kalinov uskutočnili oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom.

V úvode podujatia sa usktutočnil pietny akt kladenia vencov. K pamätníku venovanému obetiam fašizmu prišli vzdať hold a úctu najvyšší politickí a vojenskí predstavitelia Slovenskej republiky, predstavitelia diplomatického zboru, štátnej správy a samosprávy, priami účastníci protifašistického odboja, ako aj široká verejnosť.
 
Prítomným sa z pietneho miesta prihovoril prezident Slovenskej republiky a hlavný veliteľ Ozbrojených síl Slovenskej republiky Andrej Kiska.
 
Zišli sme sa na mieste, ktoré je symbolom začiatku pádu vlády fašizmu a nacizmu na území vtedajšieho Československa. Tu v Kalinove, ako v prvej obci na našom území, na jeseň 1944 vojaci Červenej armády zlomili odpor nacistickej armády a prinútili ju k ústupu. V tejto časti našej vlasti sa mohli tí, čo prežili hrôzy vojny, ako prví slobodne nadýchnuť. Preto sme sem dnes prišli. Aby sme sa poďakovali ženám a mužom, ktorí sa nevzdali a neustúpili zlu. Prišli sme, aby sme s pietou spomínali na obete fašistického besnenia. Zišli sme sa tu, aby sme sa poklonili vojakom, ktorí bojovali na mnohých miestach v Európe, zahynuli ďaleko od domova a už sa nikdy nevrátili k svojim blízkym. Aby sme ocenili veteránov bojov pri oslobodzovaní územia našej krajiny, a takto sa im opäť v mene všetkých občanov Slovenskej republiky poďakovali,“ zdôraznila v príhovore hlava štátu.
 
V deň 72. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, udelil prezident Andrej Kiska štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy dvom ruským a dvom ukrajinským vojnovým veteránom, ktorí sa zúčastnili na bojoch za oslobodenie Slovenska: Vitaliovi Viktorovičovi Rybalkovi, Nikolaiovi Alexandrovičovi Melnikovi, Ivanovi Ivanovičovi Selifonovi a Bronislavovi Sergejevičovi Adamovičovi.
 
Dôstojnú spomienku  v obci Kalinov zabezpečili vojenskými poctami a položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

Oslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmomOslavy 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom

Autor: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ , Foto: Marián Garaj - KP SR, voj. 2. st. Róbert LŐRINCZ - Dátum: 09.05.2017
Čítanosť: 2590
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share