Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24


Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24
19. januára 2017 uplynulo už jedenásť rokov od najväčšej leteckej havárie v dejinách Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl. V osudný deň, krátko po sedemnástej hodine odštartovalo z letiska v kosovskej Prištine dopravné turbovrtuľové lietadlo sovietskej výroby Antonov AN-24 so štyridsiatimi tromi príslušníkmi slovenského kontingentu KFOR. Cieľom pristátia malo byť košické letisko, kde už na svojich najbližších čakali príbuzní. Tí sa ich už žiaľ nedočkali. Len päť kilometrov od slovenských hraníc lietadlo nečakane narazilo do neďalekého kopca Borsó (Maďarsko). Pri leteckom nešťastí zahynulo štyridsaťjeden slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany.
 
Pamiatku na obete leteckej havárie na mieste nedokončenej misie si v maďarskej obci Hejce a na vrchu Borsó okrem pozostalých, obyvateľov obce, štátnych a cirkevných predstaviteľov Slovenskej republiky a Maďarska, prišiel osobne uctiť minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Ondřej Novosad, veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Miroslav Korba, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR brigádny generál Vladimír Šimko, veliteľ sídla prezidenta SR plukovník Norbert Kádek, ako aj predstavitelia zahraničných armád, záchranári a duchovní predstavitelia. Spomienkového aktu sa zúčastnil aj jediný preživší – dnes major Martin Farkaš, ktorý bol v osudný deň na palube havarovaného lietadla.

K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete leteckej havárie lietadla AN-24 v obci Hejce a na vrchu Borsó prispeli položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.

Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN – 24

Autor: kpt. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Ivan Kelement-MO SR - Dátum: 20.01.2017
Čítanosť: 2556
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share