Preskocit navigáciu

,,Sloboda a sláva pán prezident!“


,,Sloboda a sláva pán prezident!“
Vo štvrtok 13. októbra sa Slovensko rozlúčilo s prvým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky Michalom Kováčom. Štátny pohreb organizovala v spolupráci s rodinou Michala Kováča štátna komisia, ktorú schválila Vláda Slovenskej republiky.

Na zabezpečení štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča, ktorý bol hlavou štátu a súčasne hlavným veliteľom Armády Slovenskej republiky participovali aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Najbližší sprievod zosnulého prezidenta Kováča počas štátneho pohrebu zabezpečovali s dôstojnou pietou a úctou príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.

Približne hodinu predpoludním prišli do Rytierskej sály Bratislavského hradu smútiacej rodine kondolovať nielen najvyšší súčasní, ale aj bývalí ústavní činitelia Slovenskej republiky, politická elita Slovenskej republiky, generalita Ozbrojených síl SR, zahraničné delegácie, ale aj široká verejnosť.

Po kondolencii príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR naložili rakvu s telesnými pozostatkami prezidenta Michala Kováča na lafetu delostreleckej húfnice, ktorú ťahalo viacúčelové ľahké obrnené vojenské vozidlo.

Na pravé poludnie za zvukov zvonov bratislavských chrámov a katedrál sa smútočný sprievod presunul z Bratislavského hradu cez Palisády do Prezidentského paláca. Na čele sprievodu pochodoval veliteľ Čestnej stráže prezidenta SR plukovník Miroslav Ištván. Za veliteľom so zástavou a štandardou prezidenta pochodovali príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR, s bojovými zástavami príslušníci Čestnej stráže OS SR. Smútočnú atmosféru dotvárala Vojenská hudba OS SR. Súčasťou smútočného sprievodu boli dve prezidentove čestné jednotky. Popri rakve uloženej na historickej lafete pochodovali príslušníci prezidentovej stráže. Za rakvou  sa pomalým krokom presúval smútočný sprievod, ktorý tvorila najbližšia rodina, najvyšší ústavní činitelia, vzácni hostia. Na záver smútočného sprievodu pochodovalo stoosemdesiat príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Druhá časť štátneho pohrebu začala po presune smútočného sprievodu na prednom nádvorí Prezidentského paláca, kde sa uskutočnil vojenský rozlúčkový ceremoniál. Na počesť prezidenta Kováča zaznela hymna SR, po ktorej nasledovala minúta ticha. Príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR vzdali Michalovi Kováčovi vojenské pocty a s exprezidentom sa rozlúčili pozdravom: ,,Sloboda a sláva pán prezident! Na počesť zosnulého prezidenta zaznelo z  nábrežia Dunaja počas nakladania rakvy do civilného pohrebného vozidla 20 delostreleckých sálv.

Po ukončení vojenského ceremoniálu nasledoval presun do Dómu svätého Martina, kde sa za zosnulého prezidenta uskutočnila zádušná omša, ktorú celebroval arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. S príhovorom vystúpil prezident Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Pavol Demeš a nevlastný brat pána prezidenta pán Dušan Kováč.

S Michalom Kováčom sa najbližšia rodina rozlúčila na Ondrejskom cintoríne v Bratislave. Poslednú rozlúčku zabezpečili príslušníci ČS PSR.

Štátny pohreb bol zabezpečený so všetkými poctami prislúchajúcimi prezidentovi republiky. V súvislosti s úmrtím exprezidenta Michala Kováča vyhlásila Vláda SR v deň štátneho pohrebu od 8.00 do 17. 00 h. štátny smútok.

,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“,,Sloboda a sláva pán prezident!“
1 2 >>

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 14.10.2016
Čítanosť: 3911
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share