Preskocit navigáciu

Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016


Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016
V dňoch 8.-9. júla sa v poľskej metropole stretli najvyšší predstavitelia členských a partnerských štátov, aby rokovali o aktuálnych otázkach bezpečnosti severoatlantického priestoru.

Slovenskú delegáciu na tomto významnom podujatí viedol prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Ďalšími členmi oficiálnej delegácie boli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, minister obrany Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Milan Maxim.

Varšavský summit začal spomienkovým aktom na počesť vojakov Aliancie, ktorí prišli o život počas výkonu služby. Na oficiálnom otváracom ceremoniáli sa zúčastnil aj najlepší poddôstojník Ozbrojených síl Slovenskej republiky za rok 2015, príslušník Čestnej stráže prezidenta SR rotný Ľudovít Vereš, ktorý spolu s 27 zástupcami členských štátov Severoatlantickej aliancie niesol s hrdosťou vlajku svojej krajiny.

Na otázku, aký to bol pocit zúčastniť sa na vrcholovom stretnutí hláv štátov a vlád členských krajín NATO, rotný Vereš s pokorou a hrdosťou v hlase odpovedal: ,,Bola to pre mňa veľká česť a zároveň zodpovednosť niesť vlajku našej krásnej krajiny.“

Summit NATO 2016 vo Varšave bol dvadsiatymsiedmym formálnym stretnutím hláv štátov a vlád členských krajín Severoatlantickej aliancie. Medzi ústredné témy summitu patrili: posilnenie východného krídla Aliancie v podobe štyroch rotujúcich práporov,  boj proti Islamskému štátu, potvrdenie záväzkov voči Afganistanu, stabilizácia pomerov v Líbyi, kybernetické hrozby a prehĺbenie vzťahov s Fínskom a Švédskom.

Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016Príslušník ČS PSR vlajkonosičom počas Summitu NATO 2016

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Archív ČS PSR - Dátum: 20.07.2016
Čítanosť: 3171
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share