Preskocit navigáciu

ČS PSR súčasťou 58. medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd


ČS PSR súčasťou 58. medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd
V dňoch 18. - 25. mája sa v pútnickom meste Lurdy vo Francúzsku uskutočnila 58. medzinárodná vojenská púť. Slovenskú výpravu v jednom z najznámejších pútnických miest na svete viedol vojenský ordinár Mons. František Rábek.

Pod patronátom Vikariátu Generálneho štábu OS SR a Ordinariátu OS a OZ SR sa púte zúčastnili zástupcovia Ozbrojených síl SR, Policajného zboru SR, Hasičského záchranného zboru SR a Zboru väzenskej a justičnej stráže SR, ale i ostatní vojenskí profesionáli a ich rodinní príslušníci.

Medzi účastníkmi medzinárodnej púte nechýbali štyria príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR. Slovenskú republiku a jej ozbrojené sily v uniformách svojho domovského útvaru vzorne reprezentoval poručík Adam Bardy, rotný Štefan Skrežina, rotný Martin Benčo a  vojak 2. stupňa Lukáš Rožňovec. 
 
História medzinárodnej vojenskej púte začala v mariánskom pútnickom meste Lurdy v roku 1958, v roku stého výročia zjavenia sa Panny Márie mladému dievčaťu menom Bernadetta Soubirousová. Na posvätnom mieste sa vojenskí duchovní spolu s vojenskými predstaviteľmi francúzskych a nemeckých ozbrojených síl dohodli na prvom stretnutí. Spoločné modlitby za pokoj a mier medzi národmi mali napomôcť dosiahnúť zmierenie. Postupne sa k francúzskym a nemeckým vojakom pridávali ďalší vojaci z rôznych krajín sveta, čím postavili základy medzinárodnej vojenskej pútnickej tradície.



Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Archív ČS PSR - Dátum: 26.05.2016
Čítanosť: 2311
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share