Preskocit navigáciu

Spomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika


Spomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika
V utorok 3. mája sa v obci Ivanka pri Dunaji a v meste Brezová pod Bradlom uskutočnila pietna spomienka, ktorou si široká verejnosť, najvyšší štátni a vojenskí predstavitelia pripomenuli 97. výročie tragického úmrtia astronóma, politika, generála francúzskej armády, zakladateľa československého štátu a prvého československého ministra vojny Milana Rastislava Štefánika. 
 
Hold a úctu  pamiatke slovenského velikána, ktorý 4. mája 1919 tragicky zahynul pri leteckom nešťastí neďaleko obce Ivanka pri Dunaji prišiel osobne vzdať prezident SR Andrej Kiska, minister obrany SR Peter Gajdoš, predstavitelia Vojenskej kancelárie prezidenta SR, Generálneho štábu OS SR, Ministerstva obrany SR, predstavitelia diplomatických zborov Francúzska a Talianska, predstavitelia európskych, regionálnych a miestnych samospráv, predstavitelia Matice slovenskej, vojenskí veteráni, obyvatelia obce, ako aj široká verejnosť.

V úvode pietneho ceremoniálu vystúpil so svojím príhovorom prezident Andrej Kiska, ktorý vo svojom prejave charakterizoval Milana Rastislava Štefánika ako osobnosť svetového formátu, verného syna svojho národa, ktorému pomohol vydobyť slobodu.“
 
Pietna spomienka  na prvého československého ministra vojny pokračovala v popoludňajších hodinách pietnym aktom v Brezovej pod Bradlom.

Dôstojnú spomienku na generála  Štefánika v Ivanke pri Dunaji a v Brezovej pod Bradlom zabezpečili položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
 


Spomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. ŠtefánikaSpomienka na 97. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 04.05.2016
Čítanosť: 3370
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share