Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SR


Pietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SR
19. január 2006 si väčšina Slovákov navždy zapamätá. V tento osudný deň, krátko po sedemnástej hodine odštartovalo z letiska v kosovskej Prištine dopravné turbovrtuľové lietadlo sovietskej výroby Antonov AN-24 so 43 príslušníkmi slovenského kontingentu KFOR. Cieľom pristátia malo byť košické letisko, kde už na svojich najbližších čakali príbuzní. Tí sa ich už žiaľ  nedočkali. Len päť kilometrov od slovenských hraníc lietadlo nečakane narazilo do neďalekého kopca Borsó (Maďarsko).

Pri príležitosti 10. výročia leteckej havárie lietadla AN-24 sa v utorok 19. januára v maďarskej obci Hejce uskutočnil pietny akt kladenia vencov.

Spomienkového podujatia sa zúčastnil prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, prezident Maďarska János Áder, námestník generálneho tajomníka NATO pre operácie Patrick Turner, minister obrany SR Martin Glváč, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, veliteľ Pozemných síl OS SR brigádny generál Ondřej Novosad, veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR plukovník Vladimír Šimko, veliteľ sídla prezidenta SR plukovník Norbert Kádek,  veliteľ Čestnej stráže prezidenta SR plukovník Miroslav Ištván, ako aj predstavitelia zahraničných armád, záchranári a duchovní predstavitelia. Pietne miesto navštívili aj obyvatelia obce a najbližší pozostalí 42 obetí leteckého nešťastia.

Vážené matky, otcovia, životní partneri, deti, súrodenci, vážení príbuzní pozostalí,

cena, ktorú ste zaplatili za hrdinstvo vašich najbližších, za ich oddanosť a odvahu, sa nedá vyčísliť. Ani sa nedá zdieľať smútok, ktorý nosíte vo svojich srdciach. Bremeno, ktoré nesiete, je jedno z najťažších. Právom vám patrí naša najhlbšia úcta,“ zdôraznil v príhovore k pozostalým prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Andrej Kiska.
 
Haváriu lietadla AN-24 so 43 pasažiermi na palube prežil jediný, vtedy nadporučík Martin Farkaš.

„Na miesto tohto nešťastia chodím pravidelne pri výročí nehody, ale aj počas roka. Spomienky na mojich kolegov, ktorí tu zahynuli sú stále veľmi čerstvé a nikdy na nich nezabudnem. Stále mi veľmi chýbajú,“ povedal so smútkom v hlase jediný preživší, dnes už kapitán Martin Farkaš.

K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SR prispeli položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
 
 

Pietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SRPietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SRPietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SRPietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SRPietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SRPietna spomienka na obete najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SR

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Michal Psota - MO SR - Dátum: 20.01.2016
Čítanosť: 4013
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share