Preskocit navigáciu

Rumunský prezident pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky


Rumunský prezident pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky
V stredu 18. novembra pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska prezident Rumunskej republiky Klaus Werner Iohannis.

Najvyššieho rumunského predstaviteľa privítali plnými poctami na prednom nádvorí Prezidentského paláca príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR pod velením veliteľa útvaru plukovníka Miroslava Ištvána.

Slovenský prezident Andrej Kiska v rozhovore so svojím proťajškom venoval pozornosť aktuálnej zahraničnej a bezpečnostnej politike vrátane nedávnych teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynuli aj dvaja rumunskí občania.

Nesmieme dopustiť, aby strach prenikol medzi našich občanov, lebo až vtedy budú teroristické útoky ozajstným ohrozením. Nesmieme pripustiť, aby do našich spoločností vstúpila xenofóbia, rasizmus a extrémizmus,“ zdôraznil v rozhovore s hlavou štátu rumunský prezident. 

Vo štvrtok 19. novembra sa na vojnovom cintoríne pri Zvolene uskutočnil pietny akt kladenia vencov. Rumunský prezident Iohannis si v sprievode slovenského prezidenta  uctil pamiatku na viac ako 10-tisíc rumunských vojakov, ktorí pri oslobodzovaní nášho územia počas druhej svetovej vojny stratili to najvzácnejšie - svoj život.  

K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na padlých rumunských vojakov prispeli položením venca v mene najvyššieho predstaviteľa Slovenskej a Rumunskej republiky   príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.


Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Marián Garaj - Kancelária prezidenta SR - Dátum: 20.11.2015
Čítanosť: 3331
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share