Preskocit navigáciu

Príslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a Vatikáne


Príslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a Vatikáne
V dňoch 13. – 19. septembra sa pod vedením ordinára Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky biskupa Mons. Františka Rábeka uskutočnila 10. národná púť Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky do Ríma a Vatikánu.
 
Príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR odetí v historických uniformách sa stali už tradičnou ozdobou tejto púte. Čestnej jednotke velil veliteľ ČS PSR plukovník Miroslav Ištván.
 
Oficiálny program jubilejného ročníka národnej púte bol už tradične spätý so svätými omšami v Bazilike Svätej Kláry, v Bazilike Svätého Petra, v Bazilike Svätej Márie, v Bazilike Svätého Klementa. Účastníci púte aj tento rok navštívili Baziliku Svätého Vavrinca, Baziliku Svätého Jána v Lateráne, Baziliku Svätej Praxedy, zúčastnili sa prehliadky Svätých schodov, Sixtínskej kaplnky, Kolosea, Vatikánských múzeí a záhrad. Program púte tak naplnil stavovský, národný a cirkevný charakter.
 
Piati príslušníci elitného útvaru sa jednohlasne zhodli, že najväčším duchovným zážitkom bola pre nich nepochybne generálna audiencia u Svätého Otca Františka.
 
,,Najsilnejším momentom bola pre mňa generálna audiencia u Svätého Otca. Som veľmi vďačný, že som mal tú česť hrdo reprezentovať svoj domovský útvar, ale aj Slovenskú republiku a jej ozbrojené sily,“ povedal s pokorou v hlase veliteľ 1. družstva 3. čaty 2. roty ČS PSR rotný Ján Muravský.
 
Každoročná púť Ordinariátu OS a OZ SR je vyvrcholením celoročného snaženia ordinára a jeho kaplánov v prostredí ozbrojených zložiek. Súčasne je príspevkom k celkovej duchovnej starostlivosti o človeka slúžiaceho v týchto zložkách.

Príslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a VatikánePríslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a VatikánePríslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a VatikánePríslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a VatikánePríslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a VatikánePríslušníci útvaru vzorne reprezentovali SR počas 10. národnej púte OS a OZ SR v Ríme a Vatikáne

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Archív ČS PSR - Dátum: 22.09.2015
Čítanosť: 4745
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share