Preskocit navigáciu

Vďaka, úcta a obdiv povstalcom SNP


Vďaka, úcta a obdiv  povstalcom SNP
V ostatných dňoch sme si vo viacerých mestách a obciach Slovenska pripomenuli 71. výročie udalosti, ktorá je v našej histórii zapísaná ako jedno z najvýznamnejších hnutí národného odporu voči nacizmu.
 
V sobotu 29. augusta vyvrcholili celonárodné oslavy 71. výročia Slovenského národného povstania v centre povstania, Banskej Bystrici. Na oslavách sa zúčastnili traja najvyšší ústavní predstavitelia Slovenskej republiky, ministri vlády SR, poslanci Národnej rady SR, najvyšší vojenskí predstavitelia Ozbrojených síl Slovenskej republiky, vedúci diplomatických misií v SR, priami účastníci protifašistického odboja, ako aj široká verejnosť.

Oficiálna časť celonárodných osláv začala dve hodiny predpoludním preletom stíhačiek nad Pamätníkom SNP a pokračovala pietnym aktom kladenia vencov v pietnej sieni pamätníka. 
 
Po pietnom akte nasledovalo pietne zhromaždenie, na ktorom vystúpili s príhovormi viacerí hostia. Odvahu a statočnosť hrdinov, ktorí sa dokázali postaviť zlu zdôraznil vo svojom príhovore prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl Slovenskej republiky Andrej Kiska.

„Nedá sa byť vždy hrdinom, ale vždy sa dá zostať človekom. Bývajú ale okolnosti v živote jednotlivca alebo krajiny, ktoré postavia ľudí do situácie, že na to, aby zostali ľuďmi, aby sa postavili zlu - musia prejaviť hrdinstvo. Takto sa zachovali bojovníci Slovenského národného povstania v roku 1944, keď sa rozhodli otvorene postaviť proti zlu. Takto sa zachovali statoční muži a ženy z Slovenska, spolu s príslušníkmi iných štátov, ktorí sa v auguste roku 1944 zapojili do Slovenského národného povstania, ale aj tí, ktorí dlhé mesiace podporovali bojovníkov Slovenského národného povstania a pomáhali im,“ uviedla v príhovore hlava štátu.

Po oficiálnej časti celonárodných osláv bol pre návštevníkov pripravený bohatý kultúrny program. Ozbrojené sily SR si pre návštevníkov podujatia pripravili ukážky súčasnej i dobovej vojenskej techniky, zoskok vojenských výsadkárov, premietanie dokumentárnych filmov v kinosále Múzea SNP.
 

Vďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNPVďaka, úcta a obdiv povstalcom SNP

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 30.08.2015
Čítanosť: 4114
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share