Preskocit navigáciu

Príslušník ČS PSR absolvoval Seargeants Course vo Virgínii


Príslušník ČS PSR absolvoval Seargeants Course vo Virgínii
11. máj, 7. 00 hod., Letisko Viedeň-Schwechat. Elitný príslušník Čestnej stráže prezidenta SR nastupuje do lietadla smer Washington D.C. Domovský útvar a Ozbrojené sily SR vysielajú na zahraničný kurz najlepšieho z najlepších. Pocity zástupcu veliteľa družstva 1. Roty ČS PSR čatára Ľudovíta Vereša sú zmiešané. Na jednej strane cíti hrdosť, že práve on môže absolvovať základný kurz pre poddôstojníkov (Seargeant Course) vo Virgínii, na druhej strane vie, že ho čaká 5 týždňov odlúčenia od svojho 3 mesačného synčeka Dominika a manželky Lucie.
 
Po 9 hodinovom lete lietadlo pristáva vo Washingtone D.C. Čatár Vereš sa presúva do Quantica Base (Virginia) vzdialeného 38 míľ od hlavného mesta. Práve tu sídli Poddôstojnícka akadémia Staff NCO Academy. Príslušníka ČS PSR tu spolu 90 príslušníkmi Námornej pechoty Spojených štátov amerických čaká úvodný briefing a obdržanie rozvrhu kurzu.
 
O tri dni neskôr, 14. mája frekventanti absolvujú meranie postavy a váženie telesnej váhy na základe noriem telesnej hmotnosti s cieľom zistiť percento telesného tuku.
 
,,Na prvý pohľad prísne vstupné fyzické testy majú svoje opodstatnenie. Len vojak v stopercentnej fyzickej a psychickej kondícii dokáže úspešne absolvovať tento kurz. Navyše, s rastúcimi nárokmi na frekventantov kurzu rastie jeho kredibilita,“ zdôraznil v rozhovore čatár Vereš.
 
15. máj, druhý deň kurzu. Frekventantov čaká telesné preskúšanie pozostávajúce z behu na 3 míle (4,8 km), zdvihov na hrazde a skracovačiek. Po úvodných telesných a fyzických testoch prichádza na rad výučba, súčasťou ktorej je vypracovanie úloh, esejí a zadaní.
 
,,Absolvovali sme 14 klasifikovaných predmetov. Minimálne skóre, ktoré musia frekventanti v individuálnom hodnotení dosiahnuť je 80 %. Na záver kurzu sa študijné výsledky každého jednotlivca spriemerujú. Najlepší absolvent nášho kurzu dosiahol vo výučbe 97 %,“ zdôraznil čatár Vereš.
 
Príslušník ČS PSR dosiahol v celkovom hodnotení študijných výsledkov vynikajúce skóre 94,21%. V telesnom preskúšaní CFT (Combat fitness test) získal obdivuhodných 296 bodov z celkového počtu 300 bodov.
 
Na otázku čo bolo pre neho najťažšie, 30 ročný rodák zo Selíc odpovedal: ,,Najťažšie bolo zvyknúť si na denný režim a prispôsobiť sa mu, vytvoriť si svoj vlastný systém plnenia úloh. Deň začínal budíkom 5.30 hod. a raňajkami o 6.00 hod. Po raňajkách nasledoval ranný nástup a hlásenie prítomnosti frekventantov. O 7. hodine začínala výučba, ktorá s krátkou prestávkou na obed trvala až do 17. hodiny. Po večeri, často krát až do polnoci sa frekventanti venovali vypracovaniu domácich úloh, esejí a zadaní.“
 
A aký bol najsilnejší zážitok úspešného absolventa kurzu? ,,Ako dobrovoľník som sa zúčastnil 71. výročia vylodenia Spojencov v Normandii, takzvaný ,,D-Day,, kde som mal tú česť sprevádzať veteránov II. svetovej vojny. Bol to pre mňa veľmi silný zážitok. Silné emócie som pocítil aj pri záverečnom vyhodnotení kurzu, keď mi veliteľ kurzu pripínal na hruď odznak absolventa Staff NCO Academy. Pri odovzdaní pamätnej plakety mi zagratuloval k úspešnému ukončeniu kurzu a poďakoval sa mi za moju vysokú profesionalitu a nasadenie. V tej chvíli som pocítil hrdosť, na to, že som príslušníkom OS SR a ČS PSR, ktorý dokázal v tomto kurze vzorne reprezentovať naše malé Slovensko a byť rovnocenným partnerom príslušníkov Námornej pechoty Spojených štátov amerických,“ odpovedal príslušník ČS PSR.
 
Dnes dvanásť dní od absolvovania zahraničného kurzu si čatár Vereš pri pohľade na pamätnú plaketu a vlajku Námornej pechoty Spojených štátov amerických spomína nielen na náročnosť kurzu, ale predovšetkým neoceniteľnú profesionálnu skúsenosť.
 
,,Na základe nesplnenia vstupných meraní a fyzických testov vyradili v úvode kurzu štyroch frekventantov. Napriek spomínanej náročnosti kurzu ho odporúčam absolvovať čo najväčšiemu počtu poddôstojníkov OS SR,“ zdôraznil v rozhovore príslušník ČS PSR.
 
Seargeant Course je zahraničný kariérny kurz pre poddôstojníkov, ktorý je zameraný na zdokonalenie sa v oblasti vodcovstva, interpersonálnej komunikácie, rozširovania vedomostí z histórie, velenia jednotky pri bojových situáciách. Slúži k zdokonaleniu odborných schopností a fyzickej pripravenosti.
 
ČS PSR sa môže pochváliť aj ďalším príslušníkom útvaru, ktorý v minulosti úspešne absolvoval kariérny kurz v zahraničí. Základný kurz pre poddôstojníkov v Staff non-commissioned officers Academy v Severnej Karolíne (USA) v roku 2014 úspešne absolvoval zástupca veliteľa družstva 2. Roty ČS PSR čatár Miroslav Chovanec.
 
 
 
 
 

Príslušník ČS PSR absolvoval Seargeant Course vo VirginiiPríslušník ČS PSR absolvoval Seargeant Course vo VirginiiPríslušník ČS PSR absolvoval Seargeant Course vo VirginiiPríslušník ČS PSR absolvoval Seargeant Course vo VirginiiPríslušník ČS PSR absolvoval Seargeant Course vo VirginiiPríslušník ČS PSR absolvoval Seargeant Course vo Virginii

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Archív ČS PSR - Dátum: 26.06.2015
Čítanosť: 5077
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share