Preskocit navigáciu

Inaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republiky


Inaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republiky
V nedeľu 15. júna v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Redute zložil sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, členovia Vlády Slovenskej republiky, zahraniční veľvyslanci pôsobiaci na Slovensku. Medzi pozvanými hosťami nechýbal exprezident Rudolf Schuster a exprezident Michal Kováč.

Po zložení predpísaného sľubu zaznela v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie štátna hymna Slovenskej republiky, po ktorej nasledoval inauguračný prejav prezidenta.

Program inauguračného dňa pokračoval vojenskou prehliadkou a ekumenickou pobožnosťou Te Deum v Dóme sv. Martina. Po jej skončení sa hlava štátu presunula na predné nádvorie Prezidentského paláca, kde si symbolicky prevzala prezidentský úrad od svojho predchodcu.

Nastúpená Čestná stráž prezidenta SR privítala na nádvorí Prezidentského paláca prezidenta a hlavného veliteľa Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Po prehliadke Čestnej stráže prezidenta sa v Prezidentskej záhrade uskutočnil slávnostný obed pre ľudí bez domova, seniorov využívajúcich opatrovateľské služby a mladých ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch.

Prezident Andrej Kiska sa po spoločnom obede presunul na Devín, kde položil veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku venovanému obetiam Železnej opony.

Inauguračný deň vyvrcholil recepciou v priestoroch Bratislavského hradu. Medzi pozvanými boli predstavitelia štátnych orgánov, vysokých škôl, diplomatického zboru, cirkví a hostia, reprezentujúci úspešné slovenské firmy, start-up komunitu, filantropické a mimovládne organizácie, kultúrne inštitúcie, ale aj ľudia, ktorí dostali ocenenie Biela vrana, rodiny z Dobrého anjela a zdravotníci či celosvetovo úspešní študenti.
 

Inaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republikyInaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republiky

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 16.06.2014
Čítanosť: 6418
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share