Preskocit navigáciu

Oficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na Slovensku


Oficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na Slovensku
Dnes predpoludním pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska prezident Francúzskej republiky François Hollande. Ide o prvú oficiálnu návštevu francúzskej hlavy štátu na Slovensku od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Slávnostný privítací ceremoniál na prednom nádvorí Prezidentského paláca zabezpečili plnými poctami príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR pod velením veliteľa útvaru plukovníka Miroslava Ištvána.
 
Po osobnom stretnutí medzi štyrmi očami nasledovalo podpísanie Akčného plánu strategického partnerstva. Za slovenskú stranu podpísal dokument minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a za francúzsku stranu mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Francúzskej republiky Didier Lopinot.

François Hollande si z rúk prezidenta Slovenskej republiky prevzal najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža I. triedy. Vrcholný predstaviteľ „krajiny galského kohútaudelil prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi najvyššie vyznamenanie Francúzskej republiky - Veľký kríž Čestnej légie.
 
Program oficiálnej návštevy francúzskeho prezidenta na Slovensku pokračoval plenárnym rokovaním, na ktorom sa obe strany dohodli na prehĺbení spolupráce v oblasti hospodárstva, kultúry, vedy a vzdelávania. 
 
Po skončení bilaterálnych rokovaní sa zahraničný hosť stretol s predsedom vlády SR Robertom Ficom, s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom. V priestoroch Bratislavského hradu je pre štátnikov pripravená prezentácia expozície „Umenie a príroda Stredoveku prostredníctvom zbierok múzea Cluny“ a „Neznáme poklady francúzsko-slovenskej histórie.
 
 

Oficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na SlovenskuOficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na Slovensku

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 29.10.2013
Čítanosť: 6528
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share