Preskocit navigáciu

Vyvrcholenie osláv SNP


Vyvrcholenie osláv SNP
Vo štvrtok 29. augusta vyvrcholili v Banskej Bystrici celonárodné oslavy 69. výročia Slovenského národného povstania.

Oficiálna časť celonárodných osláv začala hodinu predpoludním preletom stíhačiek nad Pamätníkom SNP a pokračovala pietnym aktom kladenia vencov v pietnej sieni pamätníka za účasti najvyšších ústavných predstaviteľov Slovenskej republiky, zástupcov dvadsiatich šiestich veľvyslanectiev na Slovensku a veteránov 2. svetovej vojny.

Prítomným sa na slávnostnom zhromaždení prihovoril prezident Ivan Gašparovič, ktorý vyjadril hlboké uspokojenie z toho, že na tohtoročných oslavách výročia SNP sú prítomní aj prezident Rumunska Traian Basescu a predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Sergej Naryškin.

„Napĺňa ma pocit hlbokého uspokojenia, že k tohtoročnej oslave výročia Slovenského národného povstania sa schádzame spolu s priateľmi zo zahraničia. Osobitne chcem zdôrazniť účasť našich hostí – prezidenta Rumunska Traiana Basesca i predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie Sergeja Naryškina. Ona historickým oblúkom preklenula dobu a pripomenula nezmazateľné zásluhy dvoch hlavných vojenských síl z antifašistickej koalície, ktoré oslobodzovali územie Slovenska od fašizmu. Tisíce zo synov a dcér Ruska, Rumunska, Ukrajiny i ďalších krajín snívajú svoj večný sen vedľa seba, tu v slovenskej zemi,“ uviedla v príhovore hlava štátu.

Pri príležitosti spomienkových osláv vyznamenal minister obrany Martin Glváč šiestich priamych účastníkov odboja pamätnou medailou ministra obrany SR lll. Stupňa a jedného účastníka in memoriam.

Po oficiálnej časti celonárodných osláv bol pre návštevníkov pripravený bohatý kultúrny program v podobe vystúpenia ruského vokálneho súboru Alexandrovci, ruského akademického súboru Belkanto, dychovej hudby Selčianka, Petra Lipu a Jany Orlickej s kapelou Diabolské husle.

Súčasťou programu boli aj ukážky súčasnej vojenskej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky, prezentácie dobového vojenského tábora povstaleckej armády v podaní klubov vojenskej histórie ako aj sprístupnenie expozície Múzea SNP.


Vyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNPVyvrcholenie osláv SNP

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 30.08.2013
Čítanosť: 7195
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share