Preskocit navigáciu

Na Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodiny


Na Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodiny
V nedeľu 23. júna pricestovali na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky Ich cisárske výsosti princ a princezná Akishino z Japonska.

Na úvod trojdňovej návštevy Slovenska predstavitelia japonskej cisárskej rodiny navštívili  Devínsky hrad a pamätník obetí totality Bránu slobody. V pondelok 24. júna privítala hlava štátu Ich cisárske výsosti v Prezidentskom paláci.

,,Vážim si, že ste v mene cisárskej rodiny prijali pozvanie do mojej vlasti v súvislosti s pripomenutím si 20. výročia nadviazania diplomatických stykov medzi Slovenskou republikou a Japonskom," uviedol v rozhovore s princom a princeznou Akishino náš najvyšší štátny predstaviteľ.

V utorok sa predstavitelia japonskej cisárskej rodiny presunuli na východné Slovensko, kde navštívili Botanickú záhradu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici, Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a navštívili aj Spišský hrad. Počas pobytu na Slovensku zavítal japonský cisársky pár na akademickú pôdu Univerzity Komenského (UK), kde v Botanickej záhrade UK symbolicky zasadil strom sakury.

Súčasťou pestrého programu oficiálnej návštevy Slovenska bolo aj stretnutie s predsedom vlády SR Robertom Ficom, podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a podpredsedníčkou NR SR Janou Laššákovou. V hlavnom meste sa Ich cisárske výsosti stretli aj s primátorom hlavného mesta SR Milanom Ftáčnikom.

Trojdňová oficiálna návšteva bola potvrdením priateľských vzťahov medzi Slovenskou republikou a Japonskom. Medzi obomi štátmi pokračuje intenzívna spolupráca vo viacerých oblastiach politického, ekonomického a kultúrneho života.

Slávnostný ceremoniál počas oficiálnej návštevy Ich cisárskej výsosti zabezpečili príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky pod velením náčelníka Operačnej skupiny ČS PSR majora Miroslava Ondejku.
 

Na Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodinyNa Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodinyNa Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodinyNa Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodinyNa Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodinyNa Slovensko zavítali predstavitelia japonskej cisárskej rodiny

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 26.06.2013
Čítanosť: 8412
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share