Preskocit navigáciu

Sústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP Lešť


Sústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP Lešť
V dňoch 27. – 31. mája sa v priestoroch VVP Lešť uskutočňuje sústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych z útvaru Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR) pod vedením nadrotmajstra Vojtecha Németa a rotného Jozefa Talpaša. V realistických podmienkach sa dvadsaťjeden príslušníkov útvaru venuje získaniu a rozvoju schopností a zručností potrebných na výkon svojej funkcie. Hlavným cieľom päťdňového intenzívneho výcviku je zatraktívniť a zreálniť výcvik jednotiek v manévrovom spôsobe boja.

Prípravu ostreľovačov a starších strážnych na súčasné hrozby v najreálnejších podmienkach v rámci ozbrojených síl si prišiel pozrieť aj veliteľ útvaru plukovník Miroslav Ištván, ktorý v utorok 28. mája navštívil priestor VVP Lešť a s riaditeľom Odboru simulačných technológií Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť podplukovníkom Róbertom Totkovičom sledoval priebeh výcviku.

„Som presvedčený, že tento výcvik pozitívne ovplyvní kvalitu získaných zručností a schopností ostreľovačov a starších strážnych ČS PSR“ zdôraznil plukovník Ištván.

Jednou z najdôležitejších etáp výcviku je oboznámenie sa s americkým taktickým simulátorom MILES 2000. Jeho silnou stránkou je, že vďaka streleckým a zásahovým simulátorom, ktoré sú umiestnené na výstroji vojakov i na vojenskej technike dokáže navodiť verný obraz súčasného bojiska. Cvičiace osoby a vozidlá sú prepojené vyhodnocovacím zariadením, ktoré signalizuje zásahy a prenáša údaje do vyhodnocovacieho centra (EXCON). Na priebeh celého cvičenia dozerajú rozhodcovia, ktorí spracúvajú podklady do záverečného rozboru.

 


Sústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP LešťSústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP LešťSústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP LešťSústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP LešťSústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP LešťSústredený výcvik ostreľovačov a starších strážnych vo VVP Lešť

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 29.05.2013
Čítanosť: 9926
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share