Preskocit navigáciu

Vojenský pochod gen. M. R. Štefánika aj s účasťou ČS PSR


Vojenský pochod gen. M. R. Štefánika aj s účasťou ČS PSR
V sobotu 18. mája privítal areál Slnečných jazier v Senci účastníkov 2. vojenského pochodu 23. pešieho pluku amerických Slovákov. Podujatie zorganizovala Československá obec legionárska – Jednota Senec (ČSOL) pri príležitosti 94. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika a 2. výročia svojho založenia.

Hlavnou úlohou pochodu bolo zvýšiť informovanosť verejnosti o histórii československých légií jej aktívnou účasťou na pochode a upevniť už vytvorené partnerstvá s organizáciami obdobného zamerania doma i v zahraničí.

Trasa pochodu (Senec – Ivánka pri Dunaji – Senec) s celkovou dĺžkou tridsaťpäť kilometrov preverila fyzickú zdatnosť nielen fanúšikov armády a vojenskej histórie, ale aj príslušníkov ozbrojených zložiek a civilistov. Na trase pochodu bolo päť kontrolných stanovíšť, kde si účastníci pochodu mohli doplniť energiu. Počas podujatia vládla medzi účastníkmi dobrá nálada a priateľská atmosféra.

Vojenského pochodu sa zúčastnili aj štyria príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky v zložení: plukovník Miroslav Ištván, podplukovník Branislav Vavrinec, rotný Michal Musil a rotný Michal Machaj.

Po úspešnom zvládnutí trasy dostali všetci účastníci diplom, stužku a pamätnú medailu, ktorú vydala ČSOL – Jednota Senec. Na medaile je vyobrazená Socha slobody a jedna z hlavných myšlienok husitského vojvodcu Jána Žižku,“ Nepriateľov sa neľakajte - na množstvo nehľaďte„.

Vojenský pochod gen. M. R. Štefánika aj s účasťou ČS PSRVojenský pochod gen. M. R. Štefánika aj s účasťou ČS PSRVojenský pochod gen. M. R. Štefánika aj s účasťou ČS PSRVojenský pochod gen. M. R. Štefánika aj s účasťou ČS PSR

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: archív rtn. Michal Machaj - Dátum: 22.05.2013
Čítanosť: 11358
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share