Preskocit navigáciu

Spomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská Bystrica


Spomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská Bystrica
V pondelok 25. marca sa na námestí SNP v Banskej Bystrici uskutočnili oslavy oslobodenia mesta od fašizmu. Oslavy začal pietny akt kladenia vencov pri pamätníku padlých rumunských a sovietskych vojakov. 

Padlým vojakom sa k obelisku prišli pokloniť a vzdať úctu vedúci Kancelárie prezidenta SR Ján Šoth, vedúci oddelenia styku s verejnosťou Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky Dárius Rusnák, delegácia Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky pod vedením generálporučíka Mariána Áča, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Maňka, primátor mesta Peter Gogola, predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár, zástupcovia veľvyslanectiev Bieloruska, Českej republiky, Rumunska, Ruska a Ukrajiny, ako aj samotní obyvatelia mesta.

V mene prezidenta SR prispeli položením venca k pamätníku obetí fašistickej okupácie na námestí SNP príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR na čele s veliteľom útvaru plukovníkom Miroslavom Ištvánom.

Oslavy na námestí SNP otvoril primátor mesta Peter Gogola, ktorý vo svojom príhovore zdôraznil ,,Sloboda sa nerodila ľahko. Sloboda, v ktorej dodnes žijeme, je víťazstvom, za ktoré milióny ľudí zaplatili najkrutejšiu daň. Banská Bystrica bola spod fašistickej okupácie oslobodená 26. marca 1945 vojskami sovietskej a rumunskej armády. Počas oslobodzovania nášho regiónu padlo až 17.000 príslušníkov sovietskej a viac ako 10.000 príslušníkov rumunskej armády," uviedol Gogola.

Súčasťou osláv bolo aj vystúpenie Vojenskej hudby Banská Bystrica, ukážky techniky klubu vojenskej histórie Golian, ako aj vystúpenie galaprogramu prvej a druhej roty ČS PSR pod vedením rotného Attilu Mestera a rotného Dušana Lublinského. 
 

Spomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská BystricaSpomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská BystricaSpomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská BystricaSpomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská BystricaSpomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská BystricaSpomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská BystricaSpomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská BystricaSpomienka na 68. výročie oslobodenia mesta Banská Bystrica

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 26.03.2013
Čítanosť: 10498
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share