Preskocit navigáciu

Rekonštrukcia bojov Slovenského národného povstania


Rekonštrukcia bojov Slovenského národného povstania
V sobotu 18. augusta sa v areáli kempu Tília Gäceľ v blízkosti obce Oravská Poruba uskutočnila rekonštrukcia bojov z obdobia Slovenského národného povstania s názvom Orava 1944. Na zabezpečení podujatia sa okrem miestneho zastupiteľstva a starostu obce Oravská Poruba pána Petra Hrivnáka, Klubu vojenskej histórie Orava podieľali aj príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Pre návštevníkov podujatia boli okrem autentickej ukážky bojov počas SNP pripravené aj ukážky vozidiel a uniforiem z obdobia rokov 1939 až 1945, ukážky bojovej techniky, výstroje, výzbroje používanej v Ozbrojených silách SR a ukážka majstrovstva Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky. Zvládnutie fyzicky a technicky náročných cvikov so zbraňou odmenilo obecenstvo veľkým potleskom. Čestná stráž aj takýmto spôsobom prispela k spomienkovej akcii pripomínajúcej udalosti roku 1944.

Slovenské národné povstanie bolo ozbrojené povstanie slovenských povstaleckých jednotiek počas druhej svetovej vojny  proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na slovenské územie. Začalo sa 29. augusta 1944  ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami. Centrom povstania bola Banská Bystrica. Nemecké jednotky porazili povstaleckú armádu, v noci z 27. na 28. októbra 1944. Partizáni pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny na jar 1945.

Rekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstaniaRekonštrukcia bojov Slovenského národného povstania

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 20.08.2012
Čítanosť: 13302
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share