Preskocit navigáciu

Známe pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého sveta


Známe pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého sveta
V dňoch 9. – 15 mája sa uskutočnil 54. ročník Medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd (Francúzsko). Pod záštitou Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky vycestovalo stoosemdesiat príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, Policajného zboru, Hasičského záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže na jedno z najznámejších pútnických miest vo svete. Slovenskú výpravu viedol vojenský ordinár J. E. Mons. František Rábek.

Medzi účastníkmi medzinárodnej púte nechýbali ani štyria príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR). V uniformách svojho domovského útvaru vzorne reprezentovali Slovenskú republiku a jej ozbrojené sily.

Súčasťou bohatého programu púte bola účasť na svätej omši v Invalidovni, v Kostole svätého Jozefa, v Bazilike svätého Pia X, ako aj omša pred Masabielskou jaskyňou, kde sa Bernadette Soubirousovej prvýkrát v roku 1858  zjavila Panna Mária.

Bernadette sa Panna Mária zjavila mnohokrát. Pri jednom zo zjavení jej povedala Panna Mária, aby sa napila z prameňa v zemi, z miesta, kde žiaden prameň nebol. Postupne začal na tom mieste vyvierať prameň vody, ktorá mala zázračné účinky na liečenie chorých a chromých. 1. marca 1858 bolo v Lurdoch zaznamenané prvé zázračné uzdravenie. Odvtedy sa na tomto mieste uskutočnili viaceré zázraky spojené s uzdravením tela i duše. Zázraky priviedli do malého vidieckeho mestečka zástupy pútnikov, ktorý sa snažia oživiť svoju vieru, chorí tu hľadajú útechu a nádej a prosia o zdravie. Teologická a medicínska komisia ustanovená Vatikánom oficiálne potvrdila šesťdesiatsedem prípadov, v ktorých došlo k zázračnému uzdraveniu a ktoré nie je možné vysvetliť pomocou exaktných vied.

Púť vyvrcholila v nedeľu 13. mája v Bazilike svätého Pia X. medzinárodnou slávnostnou svätou omšou. Počas cesty späť sa slovenskí vojaci a policajti zastavili v Monte Carle, kde sa zúčastnili na svätej omši v kniežacej katedrále svätého Mikuláša. V utorok 15. mája sa pútnici z celého sveta zúčastnili na záverečnej svätej omši v chráme kláštora v Heiligenkreuzi (Rakúsko).

História medzinárodnej vojenskej púte začala v roku 1958, v roku stého výročia zjavenia sa Panny Márie. Vojenskí duchovní sa spolu s vojenskými predstaviteľmi francúzskych a nemeckých ozbrojených síl dohodli na prvom stretnutí v modlitbách za zmierenie. Obe strany prežili hrôzy druhej svetovej vojny. Túžili preto po zmierení a po spoločnej modlitbe za pokoj a mier medzi národmi. Postavili tak základy tradície, postupne sa k francúzskym a nemeckým vojakom pridávali ďalší vojaci z rôznych krajín.  




Známe pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého svetaZnáme pútnické mesto privítalo príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov z celého sveta

Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: pplk. ThDr. Mgr. Tibor Ujlacký, PhD., archív rtn. Michala Machaja - Dátum: 17.05.2012
Čítanosť: 14347
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share