Preskocit navigáciu

Čestná stráž prezidenta SR sa pripravuje na významnú zahraničnú návštevu


Čestná stráž prezidenta SR sa pripravuje na významnú zahraničnú návštevu
V pondelok 19. marca zavítal do Duklianskych kasární trojčlenný organizačný tím Pápežovej švajčiarskej gardy (PŠG) v sprievode kancelára Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky pplk. ThDr. Tibora Ujlackého a zástupcov Sekcie legislatívy a zahraničných vzťahov, Ministerstva vnútra Slovenskej republiky pána Andreja Kutiša a pani Marcely Mikušovej.
 
Členovia Pápežovej švajčiarskej gardy navštívili Slovensko po prvýkrát. Zahraničná návšteva útvaru Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR) bola jednou z mnohých zastávok, súvisiacich so spresnením organizačných pokynov pripravovanej návštevy príslušníkov pápežovej elitnej osobnej stráže na Slovensku.  Organizačný tím privítal na pôde vojenského útvaru veliteľ ČS PSR  plk. Miroslav Ištván.

„Je nám veľkou cťou, že onedlho privítame v priestoroch nášho útvaru príslušníkov Pápežovej švajčiarskej gardy, ktorá patrí vo svete medzi elitu,“ povedal vo svojom príhovore veliteľ útvaru.

Počas osobného stretnutia plk. Miroslav Ištván oboznámil zahraničnú delegáciu nielen s pripravovaným programom, ktorý bude súčasťou poznávacej cesty PŠG, ale aj s históriou, poslaním, úlohami, výzbrojou a výstrojom čestnej stráže.

Vybraní príslušníci ČS PSR pripravia pre vzácnu návštevu zaujímavý program v podobe úvodnej powerpointovej prezentácie o útvare, ukážku Siene tradícií a priestorov útvaru, ukážku netradičných cvikov so zbraňou, ukážku výstroje a výzbroje čestných jednotiek, prehliadku Prezidentského paláca, ako aj striedanie stráží.
 
V mesiaci júl sa uskutoční návšteva Pápežovej švajčiarskej gardy, ktorá bude organizovaná v troch samostatných termínoch. Poznávacie cesty pápežovej osobnej stráže budú smerovať po stopách jedného z najznámejších a najpopulárnejších svätcov rímskokatolickej cirkvi, patróna Pápežovej švajčiarskej gardy, Svätého Martina. Počas  poznávacej cesty navštívia gardisti tri mestá: Szombathely (Maďarsko), Viedeň (Rakúsko). Jednou zo zastávok bude aj  hlavné mesto Slovenskej republiky.
 


Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: por. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 21.03.2012
Čítanosť: 16347
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share