Preskocit navigáciu

Finančná zbierka na detskú onkológiu


Finančná zbierka na detskú onkológiu
V ostatných mesiacoch sa na útvare Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR) uskutočnila dobrovoľná finančná zbierka na detskú onkológiu. Do finančnej zbierky sa zapojili okrem profesionálnych vojakov a zamestnancov útvaru aj predstavitelia Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky (VK PSR).

Za prítomnosti rodičov onkologicky chorých detí a správkyne ubytovacieho zariadenia pani Viery Miškolciovej sa v utorok 23. januára  v priestoroch ubytovacieho zariadenia uskutočnilo odovzdanie vyzbieranej sumy. Náčelník VK PSR genmjr. Marián Áč osobne odovzdal do rúk výkonnej riaditeľky Ligy proti rakovine pani Eve Kováčovej finančné prostriedky v hodnote tristošesťdesiat Eur. Vyzbieraná finančná čiastka pomôže dvom rodinám, ktoré sa nachádzajú vo finančnej núdzi.

Výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine sa v mene  detských onkologických pacientov, ako aj ich rodičov úprimne poďakovala všetkým darcom, ktorí aj týmto gestom dokázali, že im život onkologicky chorých pacientov nie je ľahostajný.

Veľkou pomocou  pre rodiny s dlhodobo hospitalizovanými deťmi  je možnosť byť v blízkosti detského pacienta počas liečebného procesu. Často nastáva situácia, že rodič uprednostní každodennú dvadsaťštyrihodinovú starostlivosť o choré dieťa, následne prichádza o zamestnanie, a tým aj o možnosť pravidelne prispievať do rodinného rozpočtu. Preto rodičia chorých detí príjímajú akúkoľvek pomoc  s veľkou vďakou a pokorou.

Počas návštevy ubytovacieho zariadenia mal najvyšší predstaviteľ VK PSR genmjr. Marián Áč spolu s veliteľom sídla prezidenta SR plk. Norbertom Kádekom a veliteľom ČS PSR plk. Miroslavom Ištvánom možnosť spoznať nielen ľudí, ktorí  pomáhajú rodinám  riešiť problémy každodenného života onkologických pacientov, ale aj rodičov, a v neposlednom rade spoznať priestory, poslanie a činnosť zariadenia.

"Náhradný domov pre rodičov detských onkologických pacientov" na Vlárskej ulici 5/A na bratislavských Kramároch vznikol na zmiernenie traumy a psychickej záťaži detských onkologických pacientov odlúčených od svojich najbližších. Zariadenie existuje už osem rokov a jeho kapacita je 22 osôb. "Náhradný domov" ponúka rodičom bezplatné, účelne zariadené bytové jednotky. K dispozícii sú trojizbové, dvojizbové a jednoizbové byty. "Náhradný domov pre rodičov detských onkologických pacientov" prevádzkuje Liga proti rakovine.

V súčasnosti fungujú na Slovensku okrem ubytovacieho zariadenia na bratislavských Kramároch aj podobné ubytovacie zariadenia v Banskej Bystrici a v Košiciach.


Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: por. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 25.01.2012
Čítanosť: 14715
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share