Preskocit navigáciu

Nemecký prezident na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky


Nemecký prezident na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky
V pondelok 26. septembra pricestoval na dvojdňovú návštevu Slovenskej republiky prezident Spolkovej republiky Nemecko Christian Wulff. Najvyššieho nemeckého predstaviteľa privítala na Letisku M. R. Štefánika Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR).
 
Oficiálna návšteva nemeckého prezidenta na Slovensku začala slávnostnou večerou podávanou prezidentským párom. Počas prípitku prezident SR Ivan Gašparovič vyzdvihol historicky významné väzby oboch krajín a poukázal na skutočnosť, že Nemecko patrí k najvýznamnejším investorom na Slovensku. Náš najvyšší predstaviteľ počas slávnostnej večere taktiež zdôraznil schopnosť spoločnosti a politickej reprezentácie Nemecka vysporiadať sa s vlastnou minulosťou.
 
Návšteva Christiana Wulffa na Slovensku pokračovala v utorok 27. septembra slávnostným privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Po oficiálnom privítaní nasledovali bilaterálne rokovania, počas ktorých sa štátnici venovali otázkam svetovej ekonomickej krízy, štátnych dlhov, otázkam národnostných menšín, otázkam jadrovej energetiky ako aj problémom spojených s budúcnosťou EÚ.
 
Súčasťou návštevy nemeckej hlavy štátu na Slovensku bolo aj stretnutie s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou, predsedom NR SR Richardom Sulíkom, ministrom zahraničných vecí SR Mikulášom Dzurindom. Christian Wulff spolu so svojím hostiteľom navštívil mesto Kežmarok, ktoré je historicky spojené s pôsobením karpatských Nemcov na Slovensku. Primátor Kežmarku Igor Šajtlava udelil slovenskému a nemeckému prezidentovi čestné občianstvo mesta.
 
V utorok vo večerných hodinách odletel nemecký prezident spolu s delegáciou späť do svojej vlasti.
 

Nemecký prezident na oficiálnej návšteve Slovenskej republikyNemecký prezident na oficiálnej návšteve Slovenskej republikyNemecký prezident na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky

Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: por. Ing. Juraj Jakubec - Dátum: 28.09.2011
Čítanosť: 13899
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share