Preskocit navigáciu

Hlava štátu na oficiálnej návšteve Litovskej republiky


Hlava štátu na oficiálnej návšteve Litovskej republiky
V stredu 8. júna pricestoval z oficiálnej návštevy Litovskej republiky prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Prezidentský pár privítala v popoludňajších hodinách na Letisku M. R. Štefánika nastúpená jednotka  Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR).

Hlavným cieľom návštevy bolo zosilniť vzájomné vzťahy a prispieť k bližšiemu poznaniu regiónov Pobaltska a strednej Európy. Počas oficiálnej návštevy sa hlava štátu stretla s prezidentkou Litovskej republiky Daliou Grybauskaite, s predsedníčkou parlamentu Irenou Degutiene a predsedom vlády Andriusom Kubiliusom.

Počas stretnutí diskutovali vrcholní predstavitelia o aktuálnych otázkach týkajúcich sa bilaterálnych vzťahov, bezpečnosti jadrovej energie, protiraketovej obrany Severoatlantickej aliancie a nevyhli sa ani národnostným otázkam.

„Slovenská republika je pre Litvu významným partnerom v NATO aj v Európskej únii. Som veľmi potešená, že zdieľame spoločné záujmy a navzájom sa povzbudzujeme“, konštatovala na stretnutí Dalia Grybauskaite.

Slovenská strana počas návštevy potvrdila dobré vzájomné vzťahy s Litvou a zdôraznila záujem na ich prehlbovaní. Litvu a Slovensko spájajú podobné záujmy Východné partnerstvo, vrátane situácie v Bielorusku, príprava nového rozpočtu EÚ, energetická politika či nová Strategická koncepcia NATO. Priestor na vzájomnú spoluprácu ponúka najmä členstvo v rovnakých integračných zoskupeniach NATO, EÚ a OBSE.

Na záver stretnutia pozval slovenský prezident Daliu Grybauskaite na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.
 

Hlava štátu na oficiálnej návšteve Litovskej republiky Hlava štátu na oficiálnej návšteve Litovskej republiky Hlava štátu na oficiálnej návšteve Litovskej republiky Hlava štátu na oficiálnej návšteve Litovskej republiky

Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: por. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 10.06.2011
Čítanosť: 13408
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share